MENU
klinika

Të dhënat

Tregu i punës, Shqipëria thyen një tjetër rekord

22.03.2019 - 13:59

Sipas disa të dhënave të bëra publike nga Banka Botërore dhe Instituti i Vjenës nga studimi për tregun e punës për Ballkanin Perëndimor, vihet re se Shqipëria mban disa rekorde të tjera.

Kryesisht, Shqipëria mban rekord për vetëpunësimin.

Sipas këtij studimi në Shqipëri të vetëpunësuarit përbëjnë 35% të totalit.

Kjo normë në vendet e tjera të rajonit është 12%, 3 pikë përqindjeje më pak se Shqipëria.

Banka Botërore bën me dije se norma e të vetëpunësuarve në tregun e punës në Shqipëri nga 2015 e deri më tani është rritur me 10 pikë përqindjeje.

Cili është sektori që ka normën më të lartë?

-Është sektori i bujqësisë
-Shumica e atyre që merren me bujqësi deklarohen si të vetëpunësuar.

Cili është rekordi tjetër që thyen Shqipëria?

-Bëhet fjalë për punësimin me kohë të pjesshme
-Në vendin tonë norma e punësimit part-time fiksohet në 18%
-Hendeku mes meshkujve dhe femrave është i madh, sepse ke fenomen është më i përhapur tek femrat

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sinjal besimi në rritje

Banka Botërore vlerëson eurobondin