MENU
klinika

Kërcënimet

“Evropa të rishqyrtojë kontrollet e kufijve”

24.05.2019 - 16:18

Europa është nën presion për të shqyrtuar kontrollet e saj kufitare, pasi doli që një individ i dënuar për mashtrimin më të madh të taksave në Rusi ka vizituar shtetet anëtare më shumë se 70 herë gjatë katër viteve të fundit.

Rasti, i cili ka përfshirë kryeministrin aktual të ishullit Nevis të Karaibeve, ngre shqetësime të reja rreth tregtisë së pasaportave të arta. Pasaportat sigurojnë udhëtim pa viza në BE deri në 90 ditë.

Andrei Pavlov është një nga 32 individët në listën e zezë të propozuar nga Parlamenti Evropian në prill 2014 për përfshirjen e tyre të dyshuar në skandalin Magnitsky, dhe ka bërë udhëtime të shpeshta në Britani të Madhe, Gjermani, Itali, Spanjë dhe Francë.

Avokati  dyshohet se ka luajtur një rol qendror në vjedhjen e 230 milion $ nga zyra e taksave të qytetit. Një mbulim i mëvonshëm përfshinte burgimin, torturimin dhe vrasjen e informatorit Sergei Magnitsky. Pavlov mohon çdo akuzë.

Megjithëse nuk është implementuar në të gjithë Evropën, lista e zezë është zbatuar nga kombet individuale. Pavllovi u sanksionua nga SHBA në dhjetor 2017 dhe vitin e ardhshëm u ndalua të hyjë në tre shtete anëtare të BE-së: Estonia, Letonia dhe Lituania.

Përkundër këtyre masave, Pavlov duket se ka vazhduar të udhëtojë në të gjithë Evropën. Ai gjithashtu bëri vizita të shpeshta në Zvicër, e cila nuk është një shtet anëtar, por është pjesë e zonës Schengen pa kufij të Evropës. Mesatarisht, ai duket se ka vizituar vendet e Shengenit dy herë në muaj.

Më shumë se 20 udhëtime në BE duket se janë bërë pasi ai u sanksionua nga qeveria amerikane.

Pavlov thotë se nuk ka marrë një pasaportë të Shën Kitsit dhe pretendon se ka pasur vetëm shtetësi të Rusisë dhe Bashkimit Sovjetik.

Deputetet Ana Gomes, që ka sulmuar vazhdimisht pasaportat e arta dhe kolegia e saj Marietje Schaake, e kanë ngritur çështjen në një letër për komisionin e presidentit Jean-Claude Juncker.

Pavlov ishte vendosur në listën e zezë të propozuar të parlamentit, thuhet në letër, “për shkak të rolit të tij qendror në grupin e krimit të organizuar të Klyuev”, i cili ishte përgjegjës për mashtrimin e taksave në Moskë.

Letra nxjerr në pah një numër rastesh në St Kitts që i kishte shitur pasaportat njerëzve “të dyshimtë”.