MENU
klinika

Nga The Guardian

Brexit dhe ‘fantazitë’ e Boris Johnson

23.06.2019 - 12:02

Kur politikanët mund të përhapin të pavërtetat, një lloj përçarje fillon të shfaqet në sistemin politik. Kjo po ndodh sot në Britani.

Në një debat të martën e kaluar, Boris Johnson tha se nëse Britania do të largohej nga BE pa një marrëveshje, ne mund të shmangnim pagimin e ndonjë tarife për importet nga Evropa.

Pretendimet e Johnsonit janë në kundërshtim me pikëpamjet e ekspertëve të tregtisë. Kështu Mark Carney, guvernatori i Bankës së Anglisë, kundërshtoi pohimin e Johnson.

Nëse nuk do të ketë marrëveshje për largim kur Brexit të ndodhë, Britania dhe BE do të duhet të tregtojnë sipas tarifave të OBT-së.

Mënyra e vetme për të eliminuar tarifat midis Mbretërisë së Bashkuar dhe BE pas një Brexit pa marrëveshje është ose nëpërmjet një “marrëveshje të përkohshme” të kufizuar kohore, të cilën vendet e tjera të OBT kanë fuqinë për të bllokuar , ose që të negociojë një marrëveshje të plotë të tregtisë së lirë që ka të ngjarë të marrë vite për t’u rënë dakord, sepse me siguri do të kërkonte unanimitet nga shtetet e BE.

Britania nuk është e përgatitur ligjërisht për një Brexit pa marrëveshje: qeveria duhet të paktën të marrë të paktën pesë bonuse përmes parlamentit. Britania do të duhet të rivendosë statusin e saj të pavarur si anëtar i OBT-së, jo domosdoshmërisht i drejtpërdrejtë nëse anëtarët e tjerë të OBT-së përpiqen të nxjerrin koncesione.

Dhe pozicioni negociues i Mbretërisë së Bashkuar me BE do të dobësohej ndjeshëm: pasi të kemi lënë, një marrëveshje e re kalimtare ka të ngjarë të kërkojë një marrëveshje unanime nga shtetet e BE-së, duke përfshirë parlamentet kombëtare dhe rajonale, në vend të shumicës së kualifikuar të kërkuar për marrëveshjen e tërheqjes sipas nenit 50 .

Një Brexit pa marrëveshje do të ketë pasoja shkatërruese ekonomike dhe politike për vendin.

Për më tepër, një Brexit pa marrëveshje ka rrezikun e shpërbërjes së Mbretërisë së Bashkuar; do të rriste presionin për një votim mbi unitetin irlandez dhe do të ushqejë fushatën për pavarësinë skoceze.

Kjo nuk duket se shqetëson anëtarët konservatorë të cilët do të zgjedhin kryeministrin tonë të ardhshëm.

Aktualisht pritet që Johnson të sigurojë një fitore të rehatshme mes tyre, pavarësisht faktit se 40% besojnë se nuk mund të besohet të tregojë të vërtetën.

Nuk ka qenë kurrë më e qartë se konservatorëve nuk mund t’ju besohet Brexit.

Dhe ndërsa Laburistët mbeten të fokusuar tek ndarjet e veta, Konservatorët do të vazhdojnë t’i shmangen shqyrtimit për dëmin që ata duken shumë të gatshëm për të shkaktuar në Britani.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Akuzat për kryeministrin e mundshëm

“Johnson s’ka guxim të përballet me njerëzit”