MENU
klinika

Pse nuk ndërhyn Kina?

3 skenarë të mundshëm për të ardhmen e Hong-Kong-ut

29.07.2019 - 09:23

Pekini është vendosur të japë një përgjigje formale ndaj protestave në vazhdim në Hong Kong të hënën.

Demonstratat filluan tetë javë më parë në qytet kundër një ligji që do të lejontw njerëzit në Hong Kong të ekstradohen në Kinë.

Gjatë fundjavës, protestuesit përsëri dolën në rrugë, duke u përplasur me autoritetet. Një marshim të shtunën përfundoi në trazira të dhunshme. Të dielën, policia përdori gaz lotsjellës ndërkohë që demonstruesit marshuan drejt zyrës së qeverisë kineze në qytet.

Ndërsa tensionet përshkallëzohen,  po pritet se si do të përgjigjet Pekini.

Sipas Ben Bland, drejtor i projektit të Azisë Juglindore në institutin e Lowy në Sydney, ka tre skenarë të mundshëm se si mund të vazhdojë situata.

Rezultati më i mundshëm, tha Bland, është se Pekini dhe Hong Kong do të përpiqen të shuhen protestat, arrestojnë udhëheqësit dhe “ngadalë të sjellin qytetin përsëri në rend”.

Nuk ka shumë mundësi por nuk është e pamundur që autoritetet do të ndërhyjnë drejtpërdrejt, tha Bland, duke shpjeguar se Pekini mund të ushtronte ligjin ushtarak, por kjo do të ishte fundi i parimit “një shtet, dy sisteme”.

Nëse Pekini do të dërgonte Ushtrinë Çlirimtare Popullore në rrugët e Hong Kongut për të “stabilizuar situatën”, kjo do të kishte “një ndikim të madh negativ” në tregje, sipas Jackson Wong, drejtor i menaxherit të aseteve në Amber Hill Capital.

Në anën tjetër të mundësive, autoritetet kineze mund të japin “koncesione të vërteta” dhe t’i lejojnë Hong Kongut demokracinë e plotë, të drejtën për një votim të pakufizuar për parlamentin dhe udhëheqësin e tyre, që e kërkojne shumë protestues, tha Bland.

Disa ekspertë kanë vënë në dukje se nuk ka pasur një lider të vetëm protesta me të cilin autoritetet mund të negociojnë, por Bland tha se kjo nuk është çështja kryesore. Në fund të ditës, shpjegoi ai, qeveria kontinentale kineze nuk ka treguar interes për të negociuar.

“Nuk ka asnjë shenjë ende nga Pekini apo qeveria e Hong Kongut se ata janë të gatshëm të bëjnë ndonjë lëshim kuptimplotë përtej pezullimit të ligjit që e filloi këtë”, tha Bland.

Sean King, nënkryetar i lartë i politikës publike dhe strategjisë së zhvillimit të biznesit, Strategjia e Parkut ofroi analiza të ngjashme me Bland.

Protestat e vazhdueshme kanë tërhequr qindra e mijëra mbështetës brenda dhe jashtë vendit.

Bland shtoi se zemërimi në Hong Kong për Lam, rrjedh nga ndjenja se qeveria e Hong Kongut nuk është në anën e popullit.

Ndërkohë, Pekini fajësoi politikanët e SHBA dhe evropianë për ndërhyrjen në “çështjet e brendshme të Kinës”.

Bland, nga ana e tij, tha se pretendimet e tilla “nuk janë shumë bindëse, por qeveria kineze është fiksuar me këtë qëndrim.” Megjithatë, shtoi ai, Pekini nuk po jep “ndonjë indikacion të fortë se ata duan ndërhyrje direkte”.

Reuters dhe Weizhen Tan dhe Vivian Kam i CNBC-së kontribuan në këtë raport.