MENU
klinika

Joschka Fischer/ Project Syndicate

Cila fuqi do e fitojë shekullin e njëzet e një?

31.07.2019 - 08:52

Dy dekadat e para të shekullit të njëzet e një kanë filluar të hedhin një hije mbi botën perëndimore. Ne kemi bërë një rrugë të gjatë që nga fundi i shekullit, kur njerëzit kudo, por veçanërisht në Evropë, përqafuan me ngulm “fundin e historisë”.

Sipas këtij nocioni, fitorja e Perëndimit në Luftën e Ftohtë, e fundit nga tre luftërat e mëdha të shekullit XX, kishte krijuar një rend global për të cilin nuk mund të kishte alternativa. Mendohej se shekulli i ri do të ishte thjesht një vazhdim i një të mëparshmi, me një Perëndim triumfues që shtrinte sundimin e tij.

Bota tani është më e mençur. Rrjeti i aleancave dhe institucioneve që ruajtën mbizotërimin e Perëndimit po provon të jetë një produkt i shekullit XX, dhe e ardhmja e tij tani është në rrezik.

Rendi global po pëson një ndryshim thelbësor, pasi qendra e tij e gravitetit po zhvendoset nga Atlantiku i Veriut në Paqësor dhe Azinë Lindore.

Kina është duke u bërë ekonomikisht, teknologjikisht dhe politikisht një fuqi botërore dhe sfiduesi i vetëm i hegjemonit aktual, Shtetet e Bashkuara.

Në të njëjtën kohë, SHBA po lodhet nga roli i saj udhëheqës global. Filloi të tërhiqet nën udhëheqjen e ish-Presidentit Barack Obama; por nën udhëheqjen e Donald Trump, ajo ka përshpejtuar tërheqjen e saj në një mënyrë kaotike dhe të rrezikshme.

Heqja dorë nga udhëheqja e Amerikës përbën një kërcënim për vetë ekzistencën e Perëndimit transatlantik, i cili mbështetet në një themel të vlerave të përbashkëta dhe institucioneve politike.

Rusia, ndërkohë, po përballet me të ardhmen duke parë të kaluarën e saj të shekullit XX. Ashtu si Bashkimi Sovjetik, ai po vendos bastet e tij tërësisht në armët bërthamore.

Megjithatë, në shekullin njëzet e një, fuqia do të përcaktohet jo nga arsenali bërthamor i një personi, por nga një spektër më i gjerë i aftësive teknologjike bazuar në digjitalizim.

Ata që nuk janë në pararojë të inteligjencës artificiale (AI) dhe Big Data do të bëhen në mënyrë të pashmangshme të varur nga, dhe në fund të fundit, do të kontrollohen nga fuqitë e tjera. Të dhënat dhe sovraniteti teknologjik, dhe jo arsenalet bërthamore, do të përcaktojnë shpërndarjen globale të fuqisë dhe pasurisë në këtë shekull.

Dhe në shoqëritë e hapura, të njëjtët faktorë do të vendosin edhe të ardhmen e demokracisë.

Sa për Evropën, Kontinenti i Vjetër hyri në shekullin e ri në çdo gjë, por në formë optimale. Duke jetuar nën iluzionin komod pas-historik të paqes së përhershme, Bashkimi Evropian nuk arriti të përfundojë projektin e integrimit (megjithëse arriti të zgjerohet drejt lindjes). Tërheqja e nënkuptuar e garancisë së sigurisë amerikane nën Trump e ka goditur Evropën si një rrufe në qiell.

E njëjta gjë mund të thuhet për revolucionin digjital. Faza e parë e digjitalizimit, platformat përballë konsumatorit, është udhëhequr pothuajse tërësisht nga SHBA dhe Kina. Nuk ka firma konkurruese të platformës evropiane, dhe as ka kompani evropiane të informatikës të afta për të konkurruar.

Çështja më e rëndësishme me të cilën përballet Komisioni i ri Evropian, është mungesa e sovranitetit digjital të Evropës.

Komanda e Evropës për AI, Big Data dhe teknologjitë përkatëse do të përcaktojë konkurrencën e përgjithshme në shekullin njëzet e një.

Për të mbrojtur sovranitetin e saj digjital, Evropa do të duhet të bëjë investime masive në kapacitetin e kompjuterave cloud dhe burimeve të tjera fizike që mbështesin revolucionin dixhital. Evropa ka qenë shumë e ngadaltë dhe e pavendosur në këtë drejtim.

Sfida e saj tani është të arrijë SHBA-në dhe Kinën, që të mos lihet prapa përgjithmonë.

Pas 50-vjetorit të fundit të zbarkimit të parë në Hënë, ka pasur shumë diskutime në media për një fluturim të mundshëm drejtuar në Mars. Megjithatë, për Evropën, udhëtimi në hapësirë ​​mund të presë.

Prioriteti kryesor duhet të jetë krijimi dhe mbrojtja e sovranitetit dixhital, dhe të bëjë gjithçka që është e nevojshme për të shmangur rënien e vet dhe për të mbrojtur demokracinë.

Për më mirë ose për keq, shekulli njëzet e një po ecën.

Joschka Fischer ishte Ministri i Jashtëm gjerman dhe zëvendëskancelari nga 1998-2005. Fischer hyri në politikën zgjedhore pas pjesëmarrjes në protestat e viteve 1960 dhe 1970 dhe luajti një rol kyç në themelimin e Partisë së Gjelbër të Gjermanisë, të cilën ai e udhëhoqi për pothuajse dy dekada.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

Trump, i humbur në labirintin iranian

Joschka FIscher/ Project Syndicate

Lufta SHBA-Kinë dhe dilemat e Evropës

Joschka Fischer/ Project Syndicate

Strategjia që ka nevojë Evropa