MENU
klinika

Arsyet

Bota duhet të jetë gati për shpërbërjen e Rusisë….

04.08.2019 - 17:23

Frika nga rusët është rritur veçanërisht pas ndërhyrjes së qeverisë ruse në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016. “Nuk ishte një përpjekje e vetme. Ata po e bëjnë këtë ndërsa jemi ulur këtu, “tha ish-këshilltari special Robert Mueller për përpjekjet e ndërhyrjes në zgjedhjet e Rusisë gjatë seancës së tij të fundit në Capitol Hill. “Dhe ata presin ta bëjnë këtë gjatë fushatës tjetër”.

Por, sikur kërcënimi më i madh për Rusinë të mos jetë Shtetet e Bashkuara ose ndonjë qeveri tjetër e huaj, por vetë Rusia?

Presidenti rus Vladimir Putin dhe vendi mund të duket shumë i fuqishëm. Por në realitet, Rusia sot është shumë më e dobët sesa Perandoria Romanov, e cila zgjati nga 1613 në 1917, ose Bashkimi Sovjetik.

Problemi më i madh i Rusisë është i brendshëm: Ky vend i gjerë euroaziatik dështoi të prodhojë një identitet kombëtar që do të përfshinte tërë popullsinë e saj.

Si një antropolog, historian dhe shkencëtar politik që ka kaluar një kohë të madhe në Euroazi, unë mendoj se ka të ngjarë që koha-goditje e bombës së separatizmit nga e cila Putini frikësohet mund të shpërthejë në 10, 20 ose, maksimumi 30 vjet.

Pse? Tre arsye të mëdha.

Së pari, më e rëndësishmja, impulset separatiste brenda Rusisë janë të forta. Si vetëm dy shembuj, merrni Tatarstan dhe Bashkortostan, dy republika autonome autonome në qendër të Rusisë. Këto republika kanë organizata të forta nacionaliste dhe bëjnë thirrje për unitetin me kombësitë e tjera turko-folëse dhe fino-ugike të rajonit.

Nën udhëheqjen e pasardhësit të Putinit, uniteti i tensionuar i vendit mund të heqë dorë përfundimisht nga ato agjenda separatiste. Mund të spekulohet vetëm kush do të jetë sundimtari tjetër, por me shumë mundësi Putini do ta zgjedh personalisht atë , dhe është e paqartë nëse ky pasardhës do të jetë në gjendje të vazhdojë udhëheqjen që Putin ka ushtruar.

Vyacheslav Volodin, nënkryetari i shtabit të Kremlinit, mund t’i shohë fjalët e tij të famshme të realizuara: “Nëse ka Putin, ka Rusi; nëse nuk ka Putin, nuk ka Rusi. “

Së dyti, ideologjia bashkuese e Rusisë sot nuk ka fuqinë e homologëve të saj të mëparshëm. Vladislav Surkov, një ndihmës i gjatë i Putinit, pretendon se Rusia ka hyrë në një fazë të re historike: “shtetin e Putinit”, një ideologji globale që ai thotë se ka aq tërheqje për ndjekësit sa Marksizmi.

Së fundmi, rrethanat aktuale intelektuale dhe ekonomike të Rusisë janë të zbehta në krahasim me ato gjatë Perandorisë së Czarit ose Bashkimit Sovjetik. Sot, arsimi i lartë dhe shkenca në Rusi janë në një gjendje katastrofike. Ekonomia nuk ka shenja modernizimi. Fëmijët e elitave të Rusisë preferojnë të studiojnë dhe të jetojnë në Perëndim.

Bota duhet të jetë gati për shpërbërjen e Rusisë. Politika më e mirë që Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj më të afërt duhet të ndjekin është një kombinim i durimit dhe kontrollit strategjik.

Lufta e Ftohtë u fitua jo për shkak të sanksioneve, por sepse populli sovjetik, përfshirë disa individë në postet më të larta të qeverisë, humbi besimin në ideologjinë e tyre dhe panë nga Perëndimi për të ardhmen e tyre.

E njëjta gjë mund të ndodhë sot.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarat e Sekretarit amerikan të mbrojtjes

“Rusia nuk mund ta zëvendësojë kurrë SHBA-në”

Rezultatet tronditëse të një raporti britanik

“Gjysma e rusëve në Londër janë spiunë të Kremlinit”

1,1 miliardë euro në vit për fake news

BE: Rusia, burimi kryesor i dezinformimit në Evropë