MENU
klinika

Washington Post

Tarifat e Trump, strategji politike më shumë se tregtare

09.08.2019 - 13:10

Presidenti Trump vazhdon me të ashtuqujturën luftë tregtare, por duket se tarifat nuk funksionojnë.

Unë nuk po them teorinë e tregut të lirë; Unë thjesht po bëj një vëzhgim praktik.

Shqyrtoni tarifat e çelikut dhe aluminit të Trump. Instituti Peterson llogarit se çmimet më të larta të çelikut u kushtojnë kompanive amerikane (që duhet ta blejnë atë si një kontribut për produktet e tyre) rreth 11.5 miliardë dollarë në vit. Prodhimi amerikan i aluminit është rritur pak, por është akoma nën nivelin e 2015-ës.

Shtetet e Bashkuara zënë një vend qendror në zinxhirët e furnizimit global, me shumë industri që e përdorin atë si qendër për të prodhuar mallra dhe shërbime. Nëse vazhdon kështu, do të humbasë atë vend kryesor në ekonominë ndërkombëtare.

Shtetet e Bashkuara tani kanë tarifat më të larta në G7, vendet kryesore të industrializuara në botë. Me kalimin e kohës, kombet e tjera me siguri do të bëhen më proteksionist gjithashtu. Dhe historia tregon që, pasi të vendosen, tarifat janë vështirë të shfuqizohen.

Më e rëndësishmja, megjithëse Trump dëshiron që Kina të respektojë rregullat e Organizatës Botërore të Tregtisë, shumë prej masave të tij janë ose në kundërshtim me ato rregulla ose një abuzim flagrant të tyre, siç është përdorimi i “përjashtimit të sigurisë kombëtare” për të ngadalësuar importet nga ” vendet kërcënuese ”si Kanada dhe Gjermania.

Trump- Xi Jinping

Shumë prej kërkesave të Trumpit ndaj Kinës nuk kanë asnjë lidhje me hapjen e tregjeve. Ato janë listat e blerjeve të paraqitura në Pekin për mallrat e prodhuara kryesisht në shtetet që presidenti dëshiron të fitojë në vitin 2020.

Është më pak një strategji tregtare sesa një strategji rizgjedhjeje.

Strategjia tregtare e Trump mund të kishte filluar me qëllim të mirë, por ajo është shndërruar në një strategji shkatërrimtare shumë të politizuar dhe jashtë kontrollit, që mund të përfundojë duke shkatërruar një sistem që ka sjellë paqe dhe prosperitet në botë për 75 vjet.

Fareed Zakaria është kolumnist i punëve të jashtme.