MENU
klinika

Nga The Guardian

Evropa nuk është armikja e Britanisë

30.09.2019 - 15:44

Që kur Mbretëria e Bashkuar votoi të largohej nga BE, miliona evropianë të tjerë si unë kanë kërkuar shenja që vendi po i kthehet vetes së tij të vjetër, pragmatike.

Katër gazetat mbizotëruese në Britani për nga qarkullimi janë The Sun, The Daily Mail, The Sun on Sunday dhe The Dail Mail on Sunday. Secila prej këtyre ka qenë duke u bërë lajka lexuesve me lajme të rreme për BE-në për disa vite. Terma si “tradhtia”, “dorëzimi”, “komplot nga tradhtarët” dhe “armiqtë e popullit” janë zakonisht në faqet e para.

Por natyrisht Britania që e duan shumica e evropianëve demokratikë, Britania e Madhe, drejtuesja e përulur e gjykatës supreme, Lady Hale, ekziston akoma.

Megjithatë, e vërteta e tmerrshme është se kjo anë progresive e Britanisë, pala që qëndron në kontrast të ashpër me autoritarizmin iliberal që Hungaria dhe Polonia u kanë dhënë atyre, është shumë e shqetësuar. Ka pothuajse përfaqësim politik zero. Dhe ka pak shenja që kjo do të ndryshojë. Liberal Demokratët dhe të Gjelbërit janë të pafuqishëm nën sistemin e vjetëruar të zgjedhjeve ndërsa partia e Laburistëve drejtohet nga dikush që bëri fushatë për udhëheqje të drejtpërdrejtë.

Partia Konservatore ka zgjedhur politikanin më të zhurmshëm, të pamëshirshëm, dhe sipërfaqësor si drejtuesin e saj dhe rrjedhimisht edhe si kryeministër. Sipas sondazheve, ky njeri është politikani më i popullaror në vend.

Brexit është diçka që Britania e Madhe po u bën fqinjëve të saj evropianë, dhe jo anasjelltas.

Për vite të tëra, një segment i elektoratit britanik po helmon veten e tij me gënjeshtra, mashtrime dhe demonizim të të gjithëve për anëtarësimin në BE. Këta njerëz duan të hedhin veten nga një shkëmb dhe të marrin vendin e tyre me vete.

Mjerisht, BE nuk mund të shpëtojë një vend që nuk dëshiron të shpëtojë veten e tij.

 Joris Luyendijk është ish-autori i blogut bankar të Guardian.