MENU
klinika

Nga New York Times

Amerika nuk është më shembull për askënd…

21.10.2019 - 17:44

Vendimi i papritur për të tërhequr rreth 1.000 trupa amerikane nga Siria veriore dhe braktisja e aleatëve kurdë pasi kishin bërë kaq shumë për të luftuar Shtetin Islamik, tashmë ka pasur pasoja të tmerrshme.

Kurdët janë detyruar të bëjnë një marrëveshje me regjimin vrastar të Presidentit Bashar al-Asad të Sirisë, duke shpresuar se do t’i mbrojë ata nga masakrimi nga trupat turke që vijnë, të cilët i konsiderojnë ata si armiq të vdekshëm.

Rusia dhe Irani, pa mbështetjen e të cilit qeveria e Asad nuk do të mbijetonte, kanë përfitime të shpejta nga tërheqja e papritur e Amerikës. Dhuna në një luftë civile tashmë të egër, mund të përkeqësohet shumë.

Efekti i veprimit kapriçioz të Presidentit Trump do të ndihet gjithashtu përtej zonës kufitare të Sirisë dhe Turqisë. Aleancat bazohen në interes dhe besim të ndërsjellë. Që nga Lufta e Dytë Botërore, interesat e Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj në Evropë, Azi dhe Lindjen e Mesme janë mbrojtur, për mirë ose për keq.

Armiqtë e supozuar të Amerikës për shumicën e kësaj kohe ishin fuqi komuniste.

Ky rend botëror, quajeni atë Pax Americana ose Imperializëm Amerikan, nuk është më njësoj që nga rënia e Bashkimit Sovjetik.

Ata që e shohin rendin e pasluftës si një shembull brutal të imperializmit Amerikan do të thonë se kjo ishte një turp cinik. Por ata kanë tendencë të harrojnë se si filloi gjithçka. Projekti për Pax Americana, me rrjetin e saj të aleancave ushtarake dhe ekonomike, ishte Karta e Atlantikut e hartuar në 1941 nga Presidenti Franklin D. Roosevelt dhe Kryeministri Winston Churchill i Britanisë. Shtetet e Bashkuara nuk kishin hyrë ende në luftë kundër Gjermanisë naziste asokohe. Por statuti, premtoi bashkëpunim ndërkombëtar dhe lirinë e popujve për të zgjedhur formën e tyre të qeverisjes.

Institucionet ndërkombëtare që u krijuan menjëherë pas luftës, të tilla si Kombet e Bashkuara, NATO, Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore, sigurisht që ishin krijuar me interesa amerikane në mendje.

Ëndrra e paqes globale, e përfaqësuar nga Kombet e Bashkuara, së shpejti do të merrte fund nga Lufta e Ftohtë, e cila e ndau botën në kampe armiqësore. Por ky zhvillim e bëri bashkëpunimin ndërkombëtar në anën perëndimore edhe më të domosdoshme.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, Pax Americana, në Lindje si dhe në Perëndim, u bazua që në fillim në një ndarje të punës, një marrëveshje midis Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj. Aleatët mund të mbështeten në mbrojtjen ushtarake të Shteteve të Bashkuara dhe kështu të përqendrohen në rindërtimin e ekonomive të tyre të shkatërruara nga lufta. Kjo marrëveshje u mundësoi ish-armiqve të Amerikës, Gjermanisë Perëndimore dhe Japonisë, të rindërtonin demokraci më të fuqishme liberale sesa kishin.

Nga fundi i shekullit të kaluar, edhe pse komunizmi, të paktën në Evropë, nuk ishte më një kërcënim ekzistencial, varësia e aleatëve demokratikë nga Shtetet e Bashkuara filloi të shkaktojë probleme më të mëdha.

Trump nuk është presidenti i parë që shprehu pakënaqësinë e tij për evropianët dhe aziatikët lindorë që marrin sigurinë amerikane shumë si të mirëqenë dhe nuk paguajnë pjesën e tyre. Kështu tha Barack Obama. Vetëm se, pakënaqësitë e Trump shprehen me shumë vulgaritet.

Pax Americana nuk ishte kurrë zyrtarisht një perandori. Dhe kombet aleate në Evropë dhe Azinë Lindore nuk janë pronë koloniale. Por niveli i varësisë së këtyre shteteve është një problem, veçanërisht në një kohë kur një president i tillë është në krye të Shteteve të Bashkuara.

Një tranzicion i ngadaltë dhe i rregullt është i nevojshëm. Por rreziku i madh i presidencës së Trump është se tranzicioni mund të ndodhë në një atmosferë kaosi dhe paniku. Kjo është arsyeja pse tradhtia ndaj kurdëve mund të ketë pasoja të tilla serioze.

Mungesa e besimit aktual në Shtetet e Bashkuara dhe në atë që është bërë nga rendi që ai krijoi është tashmë e dukshme në Evropë.

Angela Merkel, kancelarja gjermane, deklaroi pas një takimi të NATO-s në 2017 se evropianët nuk mund të mbështeteshin plotësisht tek Britania dhe Shtetet e Bashkuara dhe kështu evropianët duhet të jenë të përgatitur “që me të vërtetë të marrin fatin tonë në duart tona”.

Kjo do të jetë mjaft e vështirë në Evropë, ku Bashkimi Evropian ende nuk ka politikë të jashtme të përbashkët, e lëre më një forcë të unifikuar mbrojtëse.

Për një Japoni të panjohur, një Kore të Jugut të frikësuar, një Kore të Veriut armiqësore, një Rusi keqdashëse dhe një diktaturë të fuqishme kineze, shpalosja e Pax Americana mund të rezultojë në konflikt të dhunshëm.

Përveç rrezikut të luftës, qëndrimi i Trump po sjell një pasojë tjetër serioze. Forca e Shteteve të Bashkuara asnjëherë nuk mbështetej vetëm në përdorimin e saj shpesh të gabuar të pushtetit ushtarak. Demokracia amerikane, me të gjitha të metat e saj, ishte një model, madje edhe një ideal, për pjesën më të madhe të botës.

Refugjatët nga tirania dhe lufta vazhduan t’i shohin Shtetet e Bashkuara si një strehë. Presidentët e njohur amerikanë si John F. Kennedy dhe Barack Obama u idolizuan për këtë arsye.

Tani që Trump u ka dhënë vulën e tij të miratimit autokratëve dhe despotëve, kontrolli moral mbi diktaturën është zhdukur.

Ky është fundi i vërtetë i Pax Americana. Por, njerëzit në të gjithë botën ende i shikojnë Shtetet e Bashkuara si një shembull. Por tani janë armiqtë e vlerave liberale që shohin me gëzim se si udhëheqja amerikane po shkatërron gjithçka për të cilën dikur luftoi Roosevelt.

Ian Buruma, një profesor në Kolegjin Bard, është autori i një libri mbi ngritjen dhe rënien e urdhrit anglo-amerikan që do të botohet vitin e ardhshëm.