MENU
klinika

The Guardian

Britania e Theçerit do të rikthehet!

22.10.2019 - 18:11

Shpresat për një referendum të dytë për Brexit janë duke u zvogëluar, pasi gjithnjë e më shumë konservatorë tregojnë të vërtetat dhe mbështesin Boris Johnson dhe marrëveshjen e tij të diskutueshme.

Ish-sekretarja, Amber Rudd, pranoi se marrëveshja “do të dëmtonte ekonominë”, por ajo tha “është gjëja e duhur sepse kemi pasur një referendum”.

Një Brexit shkatërrues ekonomikisht është një zgjedhje, jo një domosdoshmëri.

Referendumi ishte një mandat për të ndryshuar bazën politike të marrëdhënieve tona me Evropën, për të mos ndërprerë tërësisht bashkëpunimin tonë ekonomik, siç parashikohet në marrëveshjen e re.

Propozimi do t’i jepte Britanisë të njëjtën marrëdhënie ekonomike me BE-në si vendet e largëta, siç janë Meksika ose Kanada.

Fusha më e qartë për kompromis është një bashkim doganor. Propozimi aktual do të shkaktojë shkatërrimin e sektorit të prodhimit të Britanisë.

Çdo sektor i madh prodhues, automobilistik, hapësirë ​​ajrore, ushqim dhe pije, farmaceutikë dhe kimikate, kanë paralajmëruar se qasja e qeverisë do të dëmtojë industritë e tyre.

Një bashkim doganor do të mbronte industrinë dhe vendet e punës.

Do të zgjidhte gjithashtu problemet për Irlandën Veriore.

Fusha e dytë për kompromis është mbi të drejtat e punëtorëve.

Qëllimi është i qartë për të gjithë, por ata që zgjedhin të mos e shohin atë. Duke qenë se BE ka rënë dakord me këto në të kaluarën, kjo është thjesht një mundësi në dispozicion të qeverisë nëse dëshiron ta marrë atë.

Qeveria nuk ka premtuar një “votim kuptimplotë”, por përkundrazi një “formë” votash kuptimplote.

Pse do t’i besonte ndonjë deputeti fjalët e një kryeministri që gënjeu Mbretëreshën? Asnjë deputet përgjegjës nuk duhet të pritet të mbështesë një marrëveshje që lejon Britaninë të largohet vitin e ardhshëm.

Laburistët duhet të bëjë presion që qeveria të lërë njerëzit të vendosin.

Ky moment ka një jehonë të fortë të ngritjes së pushtetit të Thatçerit në 1979: Marrëveshja e Johnson mundëson që sulmi ndaj njerëzve që ndodhi në vitet 1980 të përsëritet përsëri në vitet 2020.

Të njëjtat forca, një qeveri e ashpër e Konservatorëve, janë bashkuar përsëri tani. Duhet që publiku të ketë fjalën e fundit për këtë zgjedhje themelore për të ardhmen e Britanisë.

Tom Kibasi është një shkrimtar dhe studiues i politikës dhe ekonomisë