MENU
klinika

"Një version rus më i besueshëm''

Putin do të zëvendësojë edhe Wikipedian me një version të tij

07.11.2019 - 09:43

Vladimir Putin ka propozuar zëvendësimin e Wikipedia me një version më të “besueshëm” rus, pasi Moska ka në kontroll internetin e shtetit.

Duke folur në një takim të Këshillit të Gjuhës Ruse në Kremlin, Putin tha se faqja e internetit e informacionit, me më shumë se 611 milion përdorues mujorë në vend, duhet të zëvendësohet nga një tekst rus bazuar në enciklopedinë e Bashkimit Sovjetik.

“Sa i përket Wikipedias..është më mirë ta zëvendësoni atë me Enciklopedinë e re të Madhe Ruse në formë elektronike … Ky do të jetë, në çdo rast, një informacion i besueshëm në një formë të mirë moderne”, tha ai, sipas RIA Novosti të Rusisë.

Enciklopedia e Madhe Ruse mund të jetë enciklopedia e fundit e shtypur në botë, e iniciuar me dekret të Vladimir Putin në 2003 dhe botuar përfundimisht në 2017.

Teksti me 36 vëllime, i shitur me më shumë se 23 £ për vëllim, bazohet në enciklopedinë e mëparshme sovjetike – me kritikët që paralajmërojnë se shumë nga biografitë e përfshira në të kanë një ngjashmëri me pikat zyrtare të qeverisë.

kolana e librave

Publikuar në vitin 2001, botimi i Wikipedia në gjuhën ruse përmban më shumë se 1.5 milion artikuj, koleksionin më të madh të çdo gjuhe sllave.

Gjatë ekzistencës së saj, faqja në internet është bllokuar me ndërprerje nga shteti rus, së fundmi në 2015.

Në të kaluarën, qeveria ruse ka qenë në mesin e atyre që kanë redaktuar artikujt e faqes, përfshirë redaktimet në faqet për përmbysjen e fluturimit MH370 dhe konfliktin në Ukrainë 2014.

Në teori, ligji ofron kufizimet më të gjëra që janë parë ndonjëherë në internetin rus, duke përfshirë një sistem për filtrimin e trafikut dhe potencialin për të fikur të gjitha lidhjet me rrjetin në një “emergjencë”.

Përkrahësit pretendojnë se masat janë të nevojshme për të mbrojtur Rusinë nga sulmet armiqësore nga jashtë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarat e Sekretarit amerikan të mbrojtjes

“Rusia nuk mund ta zëvendësojë kurrë SHBA-në”