MENU
klinika

Efekti domino?

Dalja “torturuese” e Britanisë, një mësim për anëtarët e tjerë në BE

17.12.2019 - 18:46

Ndërsa votimi i Britanisë fillon daljen e vendit nga Bashkimi Evropian në një fazë të re dhe të vështirë, blloku po konkretizon një qëllim kryesor: Ndaljen e më shumë tradhtive.

Procesi i Brexit është parë aq negativisht nga votuesit evropianë saqë edhe partitë skeptike të BE-së në kontinent nuk flasin më për largimin nga bllokut apo zona e euros.

Në vend të kësaj, politikanët nacionalistë si Matteo Salvini i Italisë dhe Marine Le Pen e Francës tani flasin për ndryshimin e brendshëm të BE-së, ndërsa sigurojnë votuesit se vendet e tyre do të qëndrojnë brenda tij.

Kjo mund të ndryshojë nëse SHBA siguron një marrëveshje tregtare me BE, që i jep asaj sovranitet më të madh kombëtar, pa dëmtuar ekonominë e saj dhe Brexit do të shihet si një sukses për Britaninë.

Por gjasat janë që qeveria e re e kryeministrit Boris Johnson do të përballet me probleme pasi anëtarësia e saj në BE të përfundojë në 31 janar.

” Mbretëria e Bashkuar do të ketë akoma një kodër të pjerrët për t’u ngjitur për një marrëdhënie të re ekonomike dhe politike me partnerin e saj më të rëndësishëm tregtar,” tha Mujtaba Rahman, kreu i Evropës në Eurasia Group. ” SHBA përfundimisht do të duhet të bëjnë lëshime të mëdha. Kjo do të vazhdojë të shtojë perceptimet e njerëzve në Evropë se largimi është një proces i dhimbshëm.”

Fitorja e Konservatorëve të Johnson do të thotë që ai tani mund të ratifikojë marrëveshjen e tij për “divorcit”.

Disa britanikë që dëshirojnë marrëdhënie të ngushta të ngushta me BE ankohen se blloku ka qenë një pengesë e madhe.

Por që kur britanikët votuan të largoheshin, 27 vendet e tjera të BE vendosën një qëllim tjetër: mbijetesa e bllokut.

Vende më të vogla të BE paralajmëruan kancelaren gjermane Angela Merkel që të mos inkurajonte forcat anti-BE të ktheheshin në shtëpi.

Pjesa më e rëndësishme e qëndrimit të ashpër të BE-së ka të bëjë me marrëdhëniet ekonomike afatgjata.

Për më tepër, SHBA duhet gjithashtu të rinegociojë shumë marrëdhënie ekonomike me pjesën tjetër të botës që më parë janë trajtuar përmes Brukselit.

“Ideja e një Britanie globale do të shtyhet, sepse së pari ju duhet të riorganizoni Britaninë që është tashmë globale,” tha Sergio Fabbrini, drejtor i Shkollës së Qeverisë LUISS në Romë. “Britanisë do i duhen shumë, shumë vite për të gjithën këtë.”

Marcus Walker

Përkthyer dhe përshtatur nga Wall Street Journal/ konica.al