MENU
klinika

Disa këshilla për të qenë pozitivë

Festat e fundvitit rrisin stresin…

27.12.2019 - 08:35

Festat e fundvitit si Krishtlindja apo Viti i ri njihen si ‘periudha për të qenë i gëzuar’, por gjithashtu mund të sjellin edhe shumë stres.

Në këtë peridhë ndodhin shumë ndryshime në humor dhe ngarkesë emocionale.

Njerëzit me depresion dhe ankth e përjetojnë më shumë.

Njerëzit me probleme financiare janë më të tendosur dhe i ushtrojnë shumë presion trupit. Studimet tregojnë një rritje të sulmeve në zemër dhe vdekjeve të lidhura me të rreth kësaj kohe të vitit.

Për disa është koha e tyre e preferuar e vitit dhe për të tjerët është e vetmuar dhe e trishtuar.

Nëse kohët e fundit jeni duke luftuar ose duke luftuar me ndonjë gjë financiare, emocionale etj, mund të jetë një kohë kur ndiheni edhe më të humbur dhe të mbingarkuar.

Me anë të këshillave të mëposhtme ju mund të shmangni disa nga pikat e stresit që mund të përjetoni.

Këtu janë 5 gjëra që t’i bëni Krishtlindjet më pak stresuese dhe më të këndshme.

1. Menaxhoni shpenzimet tuaja

Presionet financiare janë një shkak kryesor i stresit gjatë sezonit festiv.

Krishtlindja është periudha më e ngarkuar e blerjeve të vitit.

Shmangni mbingarkesat duke pasur dhe duke iu përmbajtur një buxheti.

Së pari, sigurohuni që shpenzimet tuaja të zakonshme të jenë të mbuluara dhe të planifikoni shpenzime të tjera për ngjarjet ku po shkoni ose prisni.

Pasi të mbulohet gjithçka, bilanci është në dispozicion për dhurata.

Nëse jeni nën presion financiarisht, mbani mend,  dhurata më e madhe që mund t’i jepni kujtdo është prania juaj, të jeni vërtet atje me ta.

Kur pyetet për dhuratat më të mira që kanë marrë ndonjëherë, shumica e njerëzve kujtojnë ato që janë të mbushura me kujtime.

Nëse jeni nën presionin financiar, gjeni objekte me kosto të ulët dhe shmangni ose minimizoni tundimin, në mënyrë që të mos bëni shumë presion mbi veten tuaj dhe të filloni vitin 2020 me minus.

2. Menaxhoni pritshmëritë

Të gjithë kemi një pritshmëri se si duhet të jenë Krishtlindjet dhe dhurata është vetëm një pjesë e saj.

Përgatitni fëmijët dhe anëtarët tuaj të familjes të jenë realistë.

Minimizoni shpenzimet dhe presionet duke vendosur kufij dhe duke përcaktuar atë që është e rëndësishme.

Shpërndani ngarkesën e punës.

Mos merrni shumë.

Mos lejoni që dhuratat ose të bëni gjithçka të hije në mënyrë të përsosur atë që është me të vërtetë e rëndësishme për ju.

Parashikoni se çfarë dëshironi më shumë nga ajo dhe punoni sipas kësaj.

3. Ushtroni dhe kaloni kohën jashtë

Pak kënaqësi e tepërt është mirë, por mos e vini veten nën presion të tepërt.

Stresi rrit oreksin tonë dhe dëshirat për sheqer dhe ushqim të yndyrshëm.

Shumë alkool mund të përkeqësojnë më tej stresin duke ngritur nivelin e kortizolit në trup.

Pak ushtrime dhe kalimi i kohës jashtë gjatë ditës mund të ndihmojë vërtet duke e rikthyer sistemin tuaj në ekuilibër dhe duke rritur gjendjen shpirtërore dhe endorfinat.

Sigurohuni që të merrni mjaft pushim dhe të flini.

4. Qeshni dhe argëtohuni

Të gjithë thonë se e qeshura është ilaçi më i mirë.

Lehtëson gjendjet tuaja emocionale, stimulon zemrën,  rrit qarkullimin e relaksimin dhe lëshon endorfinat.

Nëse shikoni filma, luani lojëra ose argëtoheni me miqtë, sjell të qeshura maksimale në sezonin tuaj të Krishtlindjeve.

5. Arrijnë të tjerëve

Të japësh për të tjerët dhe lidhja emocionale të ngroh zemrën.

Mendoni  për të tjerët, veçanërisht ata me më pak fat.

Kujtimi i atyre që na ndihmojnë është gjithashtu i rëndësishëm.

Të dyja na sjellin në frymën e vërtetë të stinës, e cila ka të bëjë me solidaritetin, kujdesin dhe përhapjen e vullnetit të mirë dhe gëzimin e Krishtlindjes.