MENU
klinika

Studimi i ri

Nënat shtatzëna nuk ua kalojnë fëmijëve koronavirusin!

14.02.2020 - 17:45

Ka disa lajme të mira për koronavirusin e ri: Hulumtimi paraprak sugjeron që virusi nuk mund të bartet nga një grua shtatzënë e infektuar në fetus.
Studiuesit theksuan se popullsia e studimit ishte e vogël – vetëm nëntë gra shtatzëna – dhe një numër faktorësh të tjerë nënkuptojnë pyetje që kanë të bëjnë me transmetimin e nënë-fetus.
Për studimin, studiuesit analizuan të dhënat mjekësore të grave, të cilat shkonin nga 26 deri në 40 vjeç. Të gjitha gratë jetuan në Ëuhan, Kinë, epiqendrën e shpërthimit të koronavirusit të sapoemërtuar COVID-19, i cili deri më tani ka infektuar afro 45,000 njerëz dhe ka vrarë 1.113 në Kinë.
Të gjitha gratë kishin zhvilluar pneumoni si rezultat i infeksionit të tyre, dhe të gjitha ishin në tremujorin e tretë, sipas një ekipi të udhëhequr nga Yuanzhen Zhang të Spitalit Zhongnan të Universitetit Ëuhan, Kinë. Gratë u shëruan të gjitha nga sëmundja e tyre dhe iu dhanë antibiotikë dhe terapi oksigjeni. Gjashtë morën gjithashtu terapi antivirale.

Sa i përket lindjeve, ka pasur dy raste të shqetësimit të fetusit (një gjendje ku foshnja përjeton një nivel të përkohshëm të ulët të oksigjenit), dhe dy lindje përfshinin një këputje të parakohshme të membranës së fetusit, por të nëntë shtatëzënitë rezultuan në lindje të drejtpërdrejta.

Më e rëndësishmja, gjashtë nga nëntë të porsalindurit u testuan dhe nuk treguan shenja infeksioni me COVID-19. Foshnjat u testuan për praninë e virusit përmes mostrave të shtupës së fytit, gjakut të kordonit të kërthizës dhe marrjes së mostrave të lëngut amniotik, vuri në dukje ekipi. Asnjë prej këtyre mostrave nuk doli pozitiv për COVID-19. Kampionimi është bërë në sallën e operacionit në kohën e lindjes, për të ndihmuar në garantimin se asnjë ndotje e jashtme nuk kishte ndërhyrë në rezultatet.

Studimi u botua në 12 shkurt në The Lancet dhe u nxit nga një raport paraprak i një fëmije të lindur nga një nënë e infektuar me koronavirus. Ajo foshnjë bëri test pozitiv për koronavirusin brenda 36 orëve të lindjes.
Studimi i ri sugjeron që infeksioni në mitër nuk ka të ngjarë. Sidoqoftë, ekipi kinez theksoi se gjetjet e tyre bazohen në një numër të vogël të çështjeve të mbledhura gjatë një periudhe të shkurtër kohe. Rastet gjithashtu përfshinin vetëm gra që ishin vonë në shtatzënitë e tyre dhe lindën me operacion. Kjo do të thotë se është akoma e paqartë se si infeksioni koronavirus gjatë tremujorit të parë ose të dytë të shtatëzanisë prek nënat dhe foshnjat e tyre, ose nëse virusi mund të kalohet nga nëna tek fëmija gjatë një lindjeje natyrale.

“Është e rëndësishme të theksohet se shumë detaje klinike të rëndësishme për këtë rast mungojnë, dhe për këtë arsye, ne nuk mund të konkludojmë nga ky rast nëse infeksioni intrauterine është i mundur. Megjithatë, ne duhet të vazhdojmë t’i kushtojmë vëmendje të veçantë të porsalindurve të lindur nga nënat me Pneumonia COVID-19 për të ndihmuar në parandalimin e infeksioneve në këtë grup, “tha Zhang në një njoftim për lajmet. Bashkautorja e studimit Huixia Yang, nga Spitali i Parë i Universitetit Peking, shtoi se “kjo është e rëndësishme për të studiuar, sepse gratë shtatzëna mund të jenë veçanërisht të ndjeshme ndaj patogjenëve të frymëmarrjes dhe pneumonisë së rëndë, sepse ato janë imunokompromisuese dhe për shkak të ndryshimeve fiziologjike të lidhura me shtatzëninë”.

Duke folur në njoftimin, Yang tha se faktorët e lidhur me shtatzëninë “mund t’i lënë ato në rrezik më të madh të rezultateve të dobëta. Megjithëse në studimin tonë asnjë pacient nuk zhvilloi pneumoni të rëndë ose vdiq nga infeksioni , ne duhet të vazhdojmë të studiojmë virusin për të kuptuar efekte në një grup më të madh të grave shtatzëna “.

Ndjekja e grave dhe fëmijëve në këtë studim është e nevojshme për të vlerësuar shëndetin e tyre afatgjatë, thanë autorët e studimit. Studiuesit vunë re që këto gjetje janë të ngjashme me ato për infeksionin e rëndë të sindromës së frymëmarrjes akute (SARS) te gratë shtatzëna. Nuk kishte asnjë provë që virusi SARS kalohej nga nëna tek fëmija gjatë shtatzënisë ose lindjes. Rezultatet e studimit janë të vlefshme për parandalimin dhe trajtimin e COVID-19, Jie Qiao, nga Spitali i Tretë i Universitetit Peking, Kinë, shkruajti në një redaksi shoqëruese.

Ajo vuri në dukje se në këtë studim të vogël, shkalla e komplikimeve obstetrike me COVID-19 në të vërtetë duket se është më pak se ajo që shihet tek gratë shtatzëna të infektuara me SARS.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ky biznes mund të ketë fitime

Coronavirus/ ‘Godet’ ekonominë globale?

Ç'po ndodh me naftën?

Coronavirus/ Bie kërkesa globale