MENU
klinika

Nga Project Syndicate

As Amerika nuk ishte e përgatitur për koronavirusin…

05.03.2020 - 15:18

Kur japonezët sulmuan Pearl Harbour, Shtetet e Bashkuara ishin të befasuara dhe të papërgatitur, por ajo u çlirua shpejt nga iluzionet.

E njëjta gjë nuk vlen për epideminë COVID-19.

Kjo së shpejti do të ndryshojë , ndërsa niveli i infeksionit dhe numri i vdekjeve rritet, ndërsa “bursa mbytet”.

Ekonomia amerikane e globalizuar, e drejtuar nga konsumatori dhe financa, nuk ishte e përgatitur për një pandemi.

Sistemi mjekësor i vendit është edhe më keq. Miliona njerëz janë të pasiguruar, pa dokumente, ose thjesht nuk kanë dëshirë të shkojnë te mjeku apo dhoma e urgjencës, për shkak të kostos dhe tarifave. Në një pandemi, ku çdo person i infektuar është një kërcënim për tërë popullatën, kjo është katastrofë. Të gjithë duhet të jenë në gjendje të testohen dhe të marrin trajtim falas pa frikë nga pasojat, përfshirë të varfërit, të pastrehët.

Furnizimi gjithashtu paraqet një rrezik. Dhe nëse fabrikat dhe zinxhirët e shpërndarjes janë mbyllur, problemi mund të përshkallëzohet, pasi çdo mungesë nxit një valë të re paniku. Çmimet do të rriten dhe familjet me të ardhura të ulëta mund të vuajnë shumë.

Të gjitha këto probleme janë përkeqësuar nga mungesa e besimit të gjerë në autoritetet amerikane.

Për ta zgjidhur këtë, qeveria duhet të fuqizojë Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Agjencinë Federale të Menaxhimit të Emergjencave për t’u thënë amerikanëve saktësisht se çfarë po ndodh dhe të japin udhëzime të qarta, të besueshme. Komunikimi i drejtpërdrejtë, i rregullt masiv nga profesionistë kompetent, sesa nga politikanë dhe media, mund të ndihmojë për të ruajtur qetësinë, dhe për të shmangur panikun.

Për të financuar lehtësitë e nevojshme, Kongresi duhet të themelojë një Korporatë të Financave të Shëndetit në modelin e Korporatës së Financave të Rindërtimit të Epokës së Depresionit.

Më në fund, qeveria amerikane duhet të ketë autorizim të pavarur për të shpërndarë furnizime thelbësore mjekësore, në mënyrë që të sigurojë që e gjithë popullata të ketë akses në pajisjet dhe ilaçet mbrojtëse, bazuar në nevojat dhe pavarësisht të ardhurave.

Në krahasim me një luftë botërore, COVID-19 është një problem relativisht i vogël që duhet të jetë i menaxhueshëm.

Por kontrolli i një pandemie megjithatë kërkon mobilizim: një qasje gjithëpërfshirëse që përfshin burimet, shërbimet, financat dhe informacionin.

Me rënien e epidemisë COVID-19, amerikanët tani duhet të kujtojnë historinë tonë. Ne kemi përballuar kriza më të rënda më parë.

Të njëjtat institucione, praktika dhe ndjenjë e shpirtit publik që u shërbyen prindërve dhe gjyshërve tanë mund të na shërbejnë gjithashtu. Por nuk ka asnjë moment për të humbur.

James K. Galbraith, një ish-Drejtor Ekzekutiv i Komitetit të Përbashkët Ekonomik, është Profesor i Qeverisë dhe Kryetar në Marrëdhëniet Qeveri / Biznes në Shkollën e Çështjeve Publike Lyndon B. Johnson në Universitetin e Teksasit në Austin.

Përkthyer dhe përshtatur nga Project Syndicate/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Reagon Shtëpia e Bardhë për koronavirusin

“Media bën panik për të dëmtuar Trumpin”