MENU
klinika

Studim i ri

Acetaminofeni nuk ju ndihmon të lehtësoni dhimbjet shpinës

16.06.2020 - 16:25

Kur keni dhimbje shpine, gjithçka që dëshironi është lehtësim – sa më shpejt të jetë e mundur. Shumë njerëz kthehen te qetësuesit e dhimbjes për t’ju ndihmuar ti ktheheni lëvizjes. Barnat anti-inflamatore acetaminofeni dhe jo-steroide, ose NSAIDs (ibuprofen, naproxen, aspirin), janë zgjedhje të zakonshme dhe të arsyeshme.

Studiuesit australianë vendosën të shohin se sa i dobishëm është acetaminofeni për njerëzit me dhimbje shpine që shfaqen papritmas (të ashtuquajturat dhimbje akute të shpinës). Ata donin të dinin nëse acetaminofeni shkurtoi kohën nga fillimi i dhimbjes së shpinës deri në lehtësimin e plotë – domethënë vlerësimin e dhimbjes nga 0 ose 1 (në një shkallë nga 0 në 10, me 10 më të keqen) për të paktën 7 ditë.

Ajo që gjetën ishte pak befasuese. Për njerëzit që përdorën acetaminofen vetëm kur dhimbja e shpinës i shqetësonte, u deshën rreth 17 ditë për të marrë një lehtësim të plotë. Për ata që morën ilaçet tri herë në ditë, gjithashtu u deshën rreth 17 ditë për lehtësim të plotë. Dhe për ata që morën një qetësues tjetër – ose ata pa ilaçe – koha e shërimit ishte 16 ditë. Me fjalë të tjera, në këtë grup vullnetarësh mjekimi nuk bëri asnjë ndryshim se sa shpejt dhimbja e shpinës u largua. Studiuesit gjithashtu zbuluan se të tre grupet kishin përvoja të ngjashme për sa i përket ashpërsisë së dhimbjes dhe aftësisë së kufizuar dhe funksionit.

A do të thotë kjo që nuk duhet të përdorësh acetaminofen për dhimbje shpine? Jo domosdoshmërisht. Mund të funksionojë mirë për disa njerëz. Dhe, alternativat mund të jenë më keq. Disa njerëz duhet të largohen nga këto olace . Ato mund të irritojnë traktin tretës dhe të rrisin rrezikun e gjakderdhjes në mesin e njerëzve që marrin ilaçe që zvogëlojnë koagulimin e gjakut. Relaksuesit e muskujve priren të jenë qetësues. Por acetaminofeni nuk është pa rreziqe dhe efekte anësore. Marrja e tepërt e acetaminofenit mund të dëmtojë seriozisht mëlçinë, ndonjëherë duke çuar në dështim të mëlçisë ose vdekje. Në mënyrë ideale, të rriturit mesatarë të shëndetshëm nuk duhet të marrin më shumë se 3000 miligram në ditë. Për shkak se produktet e kombinuara, dhimbja e kokës dhe produktet e gjumit përmbajnë acetaminofen, duhet t’i kushtoni vëmendje të kujdesshme.

Dhimbja e shpinës është e ndërlikuar. Dhimbja akute e shpinës mund të pasojë diçka që keni bërë në punë ose në lojë. Mund të shkaktohet edhe nga një nerv i shtypur ose nga një gjendje degjeneruese siç është artriti. Për një të tretën e njerëzve me dhimbje akute të shpinës, sikleti përmirësohet shumë në një javë.

Këtu janë disa këshilla për të kapërcyer sa më mirë dhimbjen e shpinës pa ilaçe:

Përdorni fasha të ftohta ose një pako akulli, jo nxehtësi, menjëherë pas një dëmtimi. Rreth 48 orë pas goditjes së dhimbjes së shpinës, nxehtësia mund të jetë më e dobishme. Ngrohtësia qetëson dhe relakson muskujt që dhembin.

Mundohuni të vazhdoni të lëvizni. Një sasi e kufizuar e aktivitetit është më e mirë se sa të shtriheni në shtrat. Në fakt, pyesni mjekun për ushtrimet e duhura që të fillojnë më shpejt . Terapia e ushtrimeve mund të ndihmojë në shërimin e dhimbjeve akute të shpinës dhe të ndihmojë në parandalimin e një episodi të përsëritur.

Manipulimi kiropraktik, akupunktura, masazhi ose joga ofrojnë lehtësim për disa persona me dhimbje akute të shpinës. Disa studime mbështesin përdorimin e këtyre terapive alternative / plotësuese.

Shumica e dhimbjeve të shpinës nuk janë të rrezikshme, por është e rëndësishme të njihni sinjale “alarmi” që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. “Sigurohuni që të shihni mjekun menjëherë nëse keni dhimbje të pashpjegueshme në shpinë me ethe, humbje peshe ose simptoma neurologjike të tilla si mpirje, dobësi ose mosmbajtje urinare ,” thotë Dr. Robert Shmerling, shefi klinik i reumatologjisë në Beth Israel Deaconess Medical Center dhe profesor i asociuar në mjekësi në Shkollën Mjekësore në Harvard.