MENU
klinika

RT/ Por çfarë ndikimi ka në ekonomiI?

Koronavirus i detyron amerikanët të bëjnë diçka të padëgjuar!

01.06.2020 - 08:30

Shkalla e kursimeve personale të ShBA, e cila tregon se sa të ardhura njerëzve u ka mbetur pasi të paguajnë taksa dhe të shpenzojnë para, arriti në një 33 përqind historik muajin e kaluar, pasi Covid-19 trondit ekonominë.

Të dhënat e botuara nga Byroja e Analizave Ekonomike të SH.B.A. të Premten treguan se glutura e kursimeve u rrit rreth 20 përqind në vetëm një muaj dhe arriti nivelet më të larta që kur fillimi i gjurmimit në vitet 1960. Shkalla e tanishme është pothuajse dy herë më e lartë sesa ishte gjatë recesionit 1973-75, kur u regjistrua kulmi i mëparshëm mbi 17 përqind.

Rritja e kursimeve, edhe pse dukshëm e mirë për familjet individuale, mund të ketë efekte të mëdha në ekonomi në tërësi. Ndërsa njerëzit mbledhin para dhe shpenzojnë më pak, mund të jetë e vështirë të ringjallni aktivitetin ekonomik, i cili është dëmtuar rëndë nga pandemia. Me njerëzit e mbërthyer në shtëpi për shkak të kufizimeve të koronavirusit, shpenzimet e konsumatorit u ulën mbi 13 përqind në prill.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Kursimi i pashembullt vjen përkundër numrave të papunë që godasin nivelet që nuk janë parë që nga Depresioni i Madh, pasi më shumë se 40 milion amerikanë kanë parashtruar kërkesë për përfitime papunësie gjatë 10 javëve të fundit. Megjithë largimet masive të shkaktuara nga bllokimet dhe masat e tjera për të përmirësuar virusin, të ardhurat personale të disponueshme (fondet e disponueshme për shpenzime ose kursime) u rritën 12,9 përqind, sipas Byrosë së Analizave Ekonomike.

Ndikimi shkatërrues i Covid-19 në ekonomi ishte parë tashmë në të dhënat e tremujorit të parë të publikuar në fillim të kësaj jave. ShBA pësoi tremujorin më të keq që nga kriza financiare e vitit 2008, pasi PBB-ja u ul pesë përqind në tre muajt e parë të vitit.

“Rënia në PBB e tremujorit të parë reflektoi përgjigjen ndaj përhapjes së COVID-19,” tha zyra të enjten, duke shtuar se ndikimi i plotë i pandemisë nuk mund të vlerësohet me rezultatet e tremujorit të parë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koronavirusi/ Paralajmërimi i FMN-së

“Depresioni më i thellë që nga vitet ’30”