MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni cdo ditë?

Jini të kujdesshëm nga simptomat e ‘dështimit të zemrës’

10.08.2020 - 14:39

Dështimi i zemrës – ky term që tingëllon jashtëzakonisht I frikshëm, shpesh sjell në mendje një zemër që e ka ndaluar së rrahuri. Por nuk është ashtu. Dështimi i zemrës do të thotë që zemra nuk është në gjendje të pompojë gjak të mjaftueshëm për të përmbushur nevojat e trupit.

Efektet e zakonshme të dështimit të zemrës përfshijnë lodhjen, gulçimin dhe ënjtjen në këmbë.

Shumë njerëz janë të befasuar kur mësojnë se dështimi i zemrës është shpesh një gjendje e menaxhueshme. Marrja e medikamenteve, balancimi i stërvitjes dhe pushimi, ndjekja e një diete të ulët të natriumit, dhe të qenit i kujdesshëm në lidhje me marrjen e lëngjeve mund të ndihmojë që ta kontrolloni atë. Por dështimi i zemrës mund të jetë i paparashikueshëm. Pas një shtrirje të gjatë të të qenit nën kontroll, ajo mund të ndizet, dhe madje kërkon një qëndrim në spital. Ndonjëherë këto “ngacmime” vijnë nga jashtë, të shkaktuara  nga një infeksion ose një ilaç. Megjithatë, shumicën e kohës ata zvarriten, duke e njoftuar veten me ndryshime delikate si të qenit më të lodhur se zakonisht ose duke fituar shpejt disa kilogram.

Shenjat paralajmëruese të përkeqësimit të dështimit të zemrës:

 • Nëse keni dështim të zemrës, këshillohuni me mjekun nëse vëreni ndonjë nga këto shenja:
 • Shtimi i papritur i peshës (5 ose më shumë kg në një javë)
 • Enjtje  shtesë në këmbë ose në kyçin e këmbës
 • Enjtje ose dhimbje në bark
 • Gulçim që nuk ka lidhje me stërvitjen
 • Siklet ose probleme me frymëmarrjen kur qëndroni të shtrirë
 • Zgjoheni duke u ndjerë pa frymë
 • Kollitja ose frymëmarrja me vështirësi
 • Lodhje e shtuar
 • Konfuzion mendor
 • Humbja e oreksit
 • Probleme me ekuilibrin

Për të monitoruar në mënyrë efektive simptomat, duhet të dini shenjat e problemeve që shkaktohen. Kjo mund të jetë e ndërlikuar sepse simptomat mund të duket se vijnë dhe shkojnë dhe është e vështirë të tregohet ndryshimi midis efekteve anësore të ilaçeve dhe simptomave të vetë dështimit të zemrës, veçanërisht nëse ato janë të buta.

Edhe ndryshimet e vogla mund të jenë domethënëse. Duke shkruar simptomat e reja ose ndryshimet në ato ekzistuese, mund të gjurmoni ndryshimet me kalimin e kohës. Në fund të çdo dite, plotësoni simptomat dhe shënoni ashpërsinë e tyre në një shkallë nga një deri në pesë.

Ndërsa shikoni të dhënat, pyesni veten:

 1. A ka ndonjë model në simptomat e mia?
 2. A duket se simptomat po përmirësohen apo keqësohen?
 3. A kam ndonjë simptomë të re?
 4. A ka ndonjë gjë që nuk e kam shkruar?

Më e rëndësishmja, qëndroni në komunikim të ngushtë me mjekun dhe ekipin e kujdesit shëndetësor. Së bashku mund të kapni ndryshime në gjendjen tuaj herët dhe të ndihmoni në shmangien e komplikimeve.