MENU
klinika

“Kompania është përpjekur të zbukurojë rezultatet”?

Vaksina që ndezi shpresat e të gjithëve, do t’i nënshtrohet një prove tjetër

27.11.2020 - 11:48

Vaksina e Universitetit të Oksfordit/ AstraZeneca do t’i nënshtrohet një prove të re globale, pasi kritikët vunë në dyshim pretendimin se mund të mbronte deri në 90% të njerëzve kundër koronavirusit.

Përkundër ngazëllimit publik të gjeneruar nga njoftimi se një vaksinë e tretë kishte qenë e suksesshme, me premtime të veçanta për vendet në zhvillim pasi është relativisht e lirë dhe mund të ruhet në temperaturën e frigoriferit, çmimi i aksioneve të AstraZeneca ra.

Një analist në SHBA shkroi se ky produkt nuk do të licencohej kurrë në SHBA, ndërsa shtoi se “kompania është përpjekur të zbukurojë rezultatet”.

Megjithatë qeveria e Mbretërisë së Bashkuar i ka kërkuar Agjencisë Rregullative të Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA), organi i cili licencon vaksinat në Britani, të fillojë procesin e miratimit për goditjen.

Sekretari i shëndetësisë, Matt Hancock, i cili ka porositur 100 milion doza të vaksinës, e cila është një pjesë thelbësore e planeve për të imunizuar popullatën në Mbretërinë e Bashkuar, tha: “Ne po punojmë pa u lodhur për të qenë në pozicionin më të mirë të mundshëm për të vendosur një vaksinë sa më shpejt njëra është aprovuar nga rregullatori i pavarur MHRA. ”

Lajmi për provën globale erdhi pasi shifra kryesore për efikasitetin e përgjithshëm të vaksinës u vendos në 70% – siç u njoftua nga kompania të hënën dhe u diskutua në një konferencë shtypi nga studiuesit e Oksfordit. Por një nën-grupi me më pak se 3,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar iu dha një regjim me dozë më e ulët, fillimisht rastësisht, ku efikasiteti u rrit në 90%. Në shumicën e vullnetarëve të provave në Brazil dhe Mbretërinë e Bashkuar, ishte 62%.

Sir Mene Pangalos, kreu i R&D i biofarmaceutikës së AstraZeneca, ka konfirmuar se prova me dozë të ulët nuk përfshinte askënd mbi moshën 55 vjeç.

Kjo çoi në shqetësime se mosha më e re mund të ketë qenë një faktor – veçanërisht i rëndësishëm duke pasur parasysh që njerëzit e moshuar të prekshëm janë më të rrezikuar nga Covid-19.

Kritikët gjithashtu kanë pohuar se provat nuk përfshijnë shumëllojshmëri të mjaftueshme etnike, ekuilibër gjinor dhe moshe për të kënaqur rregullatorin e SHBA-së, Administratën e Ushqimit dhe Barnave.