MENU
klinika

Trajtimi

Cila është lidhja midis alergjive dhe infeksioneve të veshit?

17.07.2021 - 12:35

Infeksionet e veshit janë të zakonshme, veçanërisht tek fëmijët e vegjël. Disa njerëz kanë prirjen të zhvillojnë infeksione të shpeshta të veshit, të cilat mund të referohen si infeksione të përsëritura të veshit ose infeksione kronike të veshit. Ka disa shkaqe të infeksioneve të veshit të mesëm, dhe alergjitë mund të predispozojnë disa njerëz për infeksione të veshit.

Tubi Eustachian është një tub i vogël që kalon nga veshi i mesëm në pjesën e prapme të fytit. Kur bllokohet, mukusi, lëngu, bakteret dhe mikrobet e tjera mund të bllokohen dhe të shumohen.

Normalisht, ky tub hapet dhe mbyllet në mënyrë që të rregullojë mjedisin në hapësirën e veshit të mesëm. Kushtet që mund të shkaktojnë dëmtimin e tubit Eustachian përfshijnë bllokim dhe inflamacion por nuk kufizohen vetëm nga këto.

Tek fëmijët, tubi Eustachian është natyrshëm më i vogël dhe i pozicionuar në mënyrë horizontale sesa tek të rriturit. Tubi Eustachian ka më shumë të ngjarë të bllokohet tek fëmijët e vegjël për shkak të diametrit të tij më të vogël. Mund të jetë gjithashtu më e vështirë për lëngun dhe mbeturinat e tjera që të kullojnë siç duhet nga tubi Eustachian tek fëmijët e vegjël për shkak të këndit horizontal.

Si mund të shkaktojnë alergjitë infeksione të veshit?

Infeksionet e veshit të mesëm shpesh janë virale. Ata zakonisht fillojnë kur dikush ka një infeksion viral që fillimisht mund të shkaktojë një ftohje.

Por infeksionet e veshit mund të ndodhin gjithashtu kur alergjitë shkaktojnë mbingarkesë dhe inflamacion në rrugët e hundës, sinuset dhe tubat Eustachian. Kjo mund të ndodhë pavarësisht nga lloji i alergjive që ka një individ, përfshirë alergjitë ushqimore.

Nëse keni alergji të shpeshtë ose infeksione të veshit, mund të filloni duke diskutuar simptomat me mjekun e familjes. Mund të duhet të bëni teste alergjie dhe / ose të merrni një referim tek një alergolog / imunolog ose një otolaringolog (ORL), një mjek i specializuar në çrregullimet e veshit, hundës dhe fytit.

Trajtimi i alergjive

Nëse keni alergji, ekzistojnë disa lloje të trajtimit që mund t’ju rekomandojë mjeku. Shmangia e shkaktarëve të alergjisë është linja e parë e mbrojtjes, veçanërisht nëse është një alergji ushqimore. Kjo mund të thuhet më lehtë sesa të bëhet, megjithatë, nëse jeni alergjik ndaj diçkaje si poleni ose pluhuri, mjeku mund të rekomandojë ilaçe për të trajtuar simptomat tuaja.

Një nga trajtimet më të zakonshme të alergjisë është administrimi i një antihistamine ditore. Shpesh përshkruhen antihistaminë që nuk ka të ngjarë të shkaktojnë përgjumje – këto përfshijnë Zyrtec, Claritin ose Allegra. Ndonjëherë spërkatjet me hundë të tilla si Xtoro, Flonase ose Nasacort rekomandohen për të zvogëluar mbingarkesën.

Trajtimi i infeksioneve të veshit

Në përgjithësi, infeksionet e pakomplikuara të veshit me ethe më pak se 38.8 gradë celsius do të kalojnë vetë. Dhimbja mund të lehtësohet me ibuprofen pa recetë ose acetaminofen. Nëse ju ose fëmija juaj keni infeksione të shpeshta të veshit, mjeku mund të rekomandojë vendosjen kirurgjikale të tubave të ventilimit për të ndihmuar tubin Eustachian të qëndrojë i hapur.