MENU
klinika

Kryeministri Rama për ANSA: Jam realist...

“Ballkani i Hapur’, nuk mund të zëvendësojë BE”

29.08.2021 - 13:14

Kryeministri Edi Rama në intervistë për median italiane Ansa, ka deklaruar se nisma ‘Ballkani i Hapur’, i shtyrë përpara nga Beogradi, Tirana dhe Shkupi në korrik nuk është zëvendësim i rrugës drejt BE-së.

“Nuk ka dhe nuk mund të jetë një alternativë zëvendësuese e integrimit në BE. Përkundrazi, Ballkani i Hapur është një mjet i ri për të ecur më shpejt drejt integrimit në BE, duke zbatuar në rajonin tonë katër liritë e Bashkimit Evropian; lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kryeqyteteve. Është një projekt i qëndrueshmërisë së paqes dhe bashkëpunimi, “tha Rama.

Ai tha se Shqipëria ka bërë gjithçka për të qenë pjesë e Bashkimit Europian por vijon të mbetet e bllokuar për shkak të vetos që Bullgaria i ka vendosur Maqedonisë së Veriut.

“Unë nuk jam as optimist dhe as pesimist, jam thjesht realist, që do të thotë e di, të gjithë e dimë se nuk ka të bëjë me ne, por ka të bëjë me ata, me Bashkimin Europian. Ne kemi bërë gjithçka për të merituar fillimin formal të negociatave që prej më shumë se dy vitesh. Por ata nuk kanë arritur ende për shkak të problemeve të tyre dhe së fundmi edhe sepse Bullgaria po bllokon Maqedoninë e Veriut

Në mënyrë të çuditshme Shqipëria duhet të presë që Bullgaria të heqë veton nga Maqedonia e Veriut. Unë mendoj se kjo luftë na ndihmon të kuptojmë se duhet të shtyjmë përpara sa më shumë të mundemi pa iluzionuar, por duke mos hequr dorë nga ëndrra e shumë brezave për të qenë pjesë e Europës”, u shpreh Rama.

Pyetur nga gazetari italian nëse e shikojnë si mundësi apo rrezik ndikimin e Kinës, Rusisë dhe Turqisë në Ballkan, Rama u shpreh se ky është më shumë një mit se sa realitet për shqiptarët.

Në lidhje me priten e afganëve, Rama u shpreh se historia i ka mësuar shqiptarëve se ka një kohë për të dhënë dhe një kohë për të marrë duke kujtuar strehimin e hebrenjve pas Luftës së Dytë Botërore.

“Historia dhe jeta na mësuan se ka një kohë për të dhënë dhe ka një kohë për të marrë. Shqipëria ishte i vetmi vend i Evropës ku kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore. Shqipëria priti gjysmë milioni refugjatë lufte që iknin nga spastrimi etnik i Kosovës. Shqiptarët ishin afganët e 30 viteve më parë përballë brigjeve të Italisë. Ne ishim të strehuar dhe të ndihmuar atëherë dhe sot falë Italisë dhe të tjerëve që e bënë atë për ne jeta jonë ka ndryshuar përgjithmonë.

Unë e di se nuk është një çështje e lehtë për t’u trajtuar dhe nuk ka një përgjigje të lehtë, por më lejoni ta them këtë. Deri para pak ditësh ne të gjithë atje si NATO ishim engjëjt mbrojtës të tyre. Nuk mund të jetë që ne tani të bëhemi hije për ta, duke u zbehur së bashku me idealet, vlerat, parimet dhe vetë premtimin e lirisë dhe demokracisë.

Nuk mund të ndodhë që ne, aleanca më e fortë ushtarake në tokë, të bëhemi një i pafuqishëm, i pashpresë, krijesë e pakuptimtë jo vetëm në sytë e popullit afgan, por në sytë e botës, të miliona qenieve njerëzore që dëshirojnë lirinë, luftojnë për drejtësi, ëndërrojnë shoqëritë demokratike në shtëpi. Nuk mund të jetë, thjesht nuk mund të jetë që të gjithë ne këtu, bashkësia jonë e vendeve, nuk mund të ,ps japim shpresë, strehë, një jetë të re për të gjithë ata atje, komuniteti i njerëzve që na besuan, punuan për ne dhe luftuan për premtimin e së ardhmes që përfaqësuam”, tha Rama.