MENU
klinika

Qeveria injoron raportin ndërkombëtar!

Gati drafti për legalizimin e kanabisit, çfarë duhet të dinë kultivuesit dhe sa është gjoba për abuzuesit

01.07.2022 - 09:51

Kanabisi mjekësor dhe industrial do të kultivohet në sera, në Shqipëri. Një gjë e tillë bëhet vetëm pak ditë pasi Shqipëria u rendit e shtata në botë për vendet e përmendura në trafikun e kanabisit.

Në draftin e hartuar nga Ministria e Shëndetësisë thuhet se do të krijohet Agjencia e Kontrollit dhe Monitorimit për Kultivim, ku nuk lejohen më shumë se 150 ha në rang kombëtar, si dhe do të kultivohen nën vëzhgimin e qeverisë.

Licenca e prodhimit dhe përpunimit të kanabisit do të jetë e vlefshme deri në 15 vite me të drejtë rinovimi, në hapësira të mbuluara ose sera, në një sipërfaqe 5 deri në 10 hektarë, ndërsa sipërfaqja në total në rang vendi nuk do t’i kalojë 150 hektarët.

Gjithashtu, në draft thuhet se do të krijohet edhe Agjencia e Përpunimit të Bimës së Kanabisit, e cila do të monitorojë të gjithë procesin, ndërsa leja  do të miratohet nga Këshilli i Ministrave

 

 

Drafti parashikon kritere të forta për kompanitë që do synojnë marrjen e licencave.

Fillimisht do duhet të kenë eksperiencë, një kapital prej 10 milionë Lekësh, minimum 15 të punësuar dhe pagesën e një tarife vjetore, sa 1,5% e xhiros vjetore.

Kriteret për pajisjen me licencë

-Eksperiencë në kultivimin dhe prodhimin e kanabisit për qëllime mjekësore.

-Një kapital prej 100 milion lekësh.

-Minimumi 15 të punësuar.

-Pagesën e një tarife vjetore, sa 1.5 e xhiros vjetore.

Subjektet do të gjobiten me 5 milionë Lekë gjobë në rast se reklamojnë prodhimin, dhe me 300 000 (treqindmijë) Lekë deri në 700 000 (shtatëqindmijë) nëse:

-Nuk dorëzon prodhimin e plotë brenda afatit 4-mujor.

-Nuk bën deklarim të saktë për sipërfaqet.

-Dorëzon prodhimin e plotë përtej afatit prej katër muaj pas mbarimit të korrjes.

Pas konsultimit publik, draftet i kalojnë Parlamentit për diskutim dhe votim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Rrjetat kriminale do rendin pas këtij fitimi"

Legalizim kanabisi? Ekspertët amerikanë kundër Ramës

"E kemi konsultuar me ekspertët ndërkombëtarë"

Legalizimi i kanabisit për arsye mjekësore, Rama jep detaje