MENU
klinika

“Disa e bëjnë për para, të përfshira edhe bandat”

BBC: Shqiptarët kryesojnë në martesat fiktive për të qëndruar në Britaninë e Madhe

11.08.2022 - 10:11

Qindra njerëz që përdorin martesa false për të qëndruar në Mbretërinë e Bashkuar nuk janë ndjekur penalisht dhe madje vazhdojnë të qëndrojnë në Britani.

BBC News ka publikuar shifrat që tregojnë se 365 çifte, shumica shqiptarë janë përpjekur të shfrytëzojnë në mënyrë mashtruese një skemë pas Brexit, duke u dhënë qytetarëve të BE-së dhe bashkëshortëve të tyre të drejtën për të qëndruar në Britani.

Askush në një martesë të rreme nuk është ndjekur penalisht në dy vitet e fundit dhe ndjekja e fundit ishte katër vjet më parë. Zyra e Brendshme tha se kishte më pak hetime gjatë pandemisë.

Në vitin 2018, Skema e Zgjidhjes së BE-së përcaktoi se si qytetarët e Bashkimit Evropian, bashkëshortët dhe anëtarët e familjes së tyre mund të vazhdonin të jetonin në Mbretërinë e Bashkuar pasi vendi u largua nga BE.

Ata duhej të ishin rezident deri në dhjetor 2020 dhe të aplikonin për leje qëndrimi.

BBC News ka zbuluar se çiftet janë përpjekur të shfrytëzojnë në mënyrë mashtruese skemën duke hyrë në një martesë të rreme – me shtetasin e BE-së që zgjeron të drejtat e tyre të qëndrimit tek partneri i tyre fals jo-BE.

Disa individë e bëjnë këtë për para. Shpesh përfshihen bandat e krimit të organizuar.

Të gjitha martesat e propozuara ku njëri prej partnerëve nuk ka status imigrimi i referohen Home Office për hetim.

SHIFRAT
Ndërmjet marsit 2018 dhe fundit të shtatorit 2021, 365 martesa midis një shtetasi të BE-së dhe një shtetasi jo-BE u gjetën të rreme.

Ndjekjet e fundit penale kanë qenë në vitin 2018, ku nëntë persona u dënuan dhe katër prej tyre u larguan.

Që nga viti 2020, askujt nuk i është hequr leja për të qëndruar

Shtetas të 60 vendeve, duke përfshirë shumicën e shteteve të BE-së, u implikuan

Shqipëria kryeson tabelën e vendeve – me 146 shqiptarë të përfshirë.

Dr Ervin Muco, në Shqipëri, i tha BBC News se njerëzit paguanin bandat kriminale për atë që e shihnin si një biletë për një jetë të re.

“Këto rrjete dinë të mashtrojnë sistemin dhe po bëjnë para nga njerëzit që janë të përgatitur të paguajnë. Vitet e fundit, shumica e meshkujve shqiptarë që janë larguar nga ky vend kanë shkuar në Itali apo Greqi, por disa prej tyre nuk kanë mundur të marrin nënshtetësinë në këto vende. Kështu që disa përpiqen të gjejnë gra nga vendet evropiane me të cilat mund të martohen. Ata mund të kenë të gjitha përfitimet e të qenit qytetar evropian. Dhe për shkak se Britania ishte anëtare e BE-së, shumë shqiptarë janë tërhequr nga Britania e Madhe”.

Ish-shefi i policisë Krenar Ahmeti, në Universitetin e Tiranës, pranon se bandat e krimit janë thelbësore.

“Çdokush që aspiron të jetojë në një vend të pasur e di se ka disa dokumente kyçe që u nevojiten nëse do të integrohen në atë shoqëri,” tha ai, “por ata gjithashtu shpesh kanë nevojë për një organizatë për t’i ndihmuar ta arrijnë këtë.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Trafikantët kanë ulur çmimin drejt Anglisë”

Deputetët anglezë: Shqiptarët që vijnë me gomone çojini në Ruanda