MENU
klinika

"Project Syndicate"

Kriza stagflacioniste e borxhit, ka mbërritur!

03.10.2022 - 19:45

Prej një viti, unë kam argumentuar se rritja e inflacionit do të ishte e vazhdueshme, se shkaqet e saj përfshijnë jo vetëm politikat e këqija, por edhe goditjet negative të ofertës, dhe se përpjekja e bankave qendrore për ta luftuar atë do të shkaktonte një ulje të vështirë ekonomike. Kur të vijë recesioni, paralajmërova, ai do të jetë i rëndë dhe i zgjatur, me shqetësime të përhapura financiare dhe kriza borxhi. Pavarësisht nga fjalët e tyre të ashpra, bankierët qendrorë, të kapur në një kurth borxhi, mund të fshihen ende dhe të kënaqen me inflacionin mbi objektivin. Çdo portofol i aksioneve të rrezikshme dhe obligacioneve me të ardhura fikse më pak të rrezikshme do të humbasë para në obligacione, për shkak të inflacionit dhe pritjeve më të larta të inflacionit.

Si grumbullohen këto parashikime? Së pari, Team Transitory humbi qartë ndaj Team Persistent në debatin mbi inflacionin. Në krye të politikave tepër të lirshme monetare, fiskale dhe kreditore, goditjet negative të ofertës shkaktuan rritje të rritjes së çmimeve. Bllokimi i COVID-19 çoi në pengesa të furnizimit, përfshirë fuqinë punëtore. Politika “zero-COVID” e Kinës krijoi edhe më shumë probleme për zinxhirët e furnizimit global. Pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi valë tronditëse në tregjet e energjisë dhe të mallrave të tjera. Dhe regjimi më i gjerë i sanksioneve – jo më pak armatizimi i dollarit amerikan dhe valutave të tjera – e ka ballkanizuar më tej ekonominë globale, me “mbrojtjen e miqve” dhe kufizimet e tregtisë dhe imigracionit që përshpejtojnë prirjen drejt deglobalizimit.

Të gjithë tani e pranojnë se këto goditje të vazhdueshme negative të ofertës kanë kontribuar në inflacion dhe Banka Qendrore Evropiane, Banka e Anglisë dhe Rezerva Federale e SHBA-së kanë filluar të pranojnë se një ulje e butë do të jetë jashtëzakonisht e vështirë për t’u arritur. Kryetari i Fed Jerome Powell tani flet për një “ulje të butë” me të paktën “disa dhimbje”. Ndërkohë, një skenar i vështirë po bëhet konsensus midis analistëve të tregut, ekonomistëve dhe investitorëve.

Është shumë më e vështirë të arrihet një ulje e butë në kushtet e goditjeve negative të ofertës stagflacioniste sesa kur ekonomia po mbinxehet për shkak të kërkesës së tepërt. Që nga Lufta e Dytë Botërore, nuk ka pasur kurrë një rast që Fed të ketë arritur një ulje të butë me inflacion mbi 5% (aktualisht është mbi 8%) dhe papunësi nën 5% (aktualisht është 3.7%). Dhe nëse një ulje e vështirë është baza për Shtetet e Bashkuara, ka edhe më shumë gjasa në Evropë, për shkak të goditjes energjetike ruse, ngadalësimit të Kinës dhe BQE-së që bie edhe më tej pas kurbës në krahasim me Fed.

A jemi tashmë në një recesion? Ende jo, por SHBA raportoi rritje negative në gjysmën e parë të vitit dhe shumica e treguesve largpamës të aktivitetit ekonomik në ekonomitë e zhvilluara tregojnë për një ngadalësim të mprehtë që do të rritet edhe më keq me shtrëngimin e politikës monetare. Një ulje e vështirë deri në fund të vitit duhet të konsiderohet si skenari bazë.

Ndërsa shumë analistë të tjerë tani janë dakord, ata duket se mendojnë se recesioni i ardhshëm do të jetë i shkurtër dhe i cekët, ndërsa unë kam paralajmëruar kundër një optimizmi të tillë relativ, duke theksuar rrezikun e një krize të rëndë dhe të zgjatur të borxhit stagflacionist. Dhe tani, shqetësimi i fundit në tregjet financiare – duke përfshirë tregjet e obligacioneve dhe kredive – ka përforcuar pikëpamjen time se përpjekjet e bankave qendrore për të ulur inflacionin në objektiv do të shkaktojnë një përplasje ekonomike dhe financiare.

Unë kam argumentuar gjithashtu prej kohësh se bankat qendrore, pavarësisht nga bisedat e tyre të ashpra, do të ndiejnë presion të jashtëzakonshëm për të ndryshuar shtrëngimin e tyre sapo të materializohet skenari i një uljeje të vështirë ekonomike dhe një përplasjeje financiare. Shenjat e hershme të zhdukjes janë tashmë të dallueshme në Mbretërinë e Bashkuar. Përballë reagimit të tregut ndaj stimulit të pamatur fiskal të qeverisë së re, BOE ka nisur një program emergjent të lehtësimit sasior (QE) për të blerë obligacione qeveritare (yield-et e të cilave janë rritur).

Politika monetare po i nënshtrohet gjithnjë e më shumë kapjes fiskale. Kujtojmë se një kthesë e ngjashme ndodhi në tremujorin e parë të 2019-ës, kur Fed ndaloi programin e saj të shtrëngimit sasior (QT) dhe filloi të ndjekë një përzierje të QE-së së pasme dhe uljes së normës së politikës – pasi më parë sinjalizoi rritje të vazhdueshme të normës dhe QT-së – në shenja e parë e presioneve të lehta financiare dhe një ngadalësimi i rritjes. Bankat qendrore do të flasin ashpër; por ka arsye të mira për të dyshuar në gatishmërinë e tyre për të bërë “çfarëdo që duhet” për të kthyer inflacionin në normën e tij të synuar në një botë me borxhe të tepërta me rreziqe të një përplasjeje ekonomike dhe financiare.

Politika monetare po i nënshtrohet më shumë kapjes së saj. Kujtojmë se një kthesë e ngjashme ndodh në të parën e 2019-ës, kur Fed ndaloi programin e saj të shtrëngimit (QT) dhe filloi të ndjekë një pjesë të QE-së së pasme dhe uljes së normës së parë politike – pasi më shumë sinjalizoi rritjen e normave dhe QT-së – në shenjat e para të presionit të lehtë të shpenzimeve dhe një ngadalësimi i rritjes. Bankat qendrore do të flasin ashpër; por ka arsye të mira për të thënë në gatishmërinë e tire për të bërë “çfarëdo që duhet” për të kthyer inflacionin në normën e tij të synuar në një botë me borxhin e tepërt që të ketë një përplasje ekonomike dhe financiare.

Ku e lë kjo portofolin tradicional 60/40? Më parë kam argumentuar se korrelacioni negativ midis çmimeve të obligacioneve dhe kapitalit do të prishet ndërsa inflacioni rritet, dhe në të vërtetë ka ndodhur. Midis janarit dhe qershorit të këtij viti, indekset e aksioneve në SHBA (dhe globale) ranë me mbi 20% ndërsa yield-et e obligacioneve afatgjata u rritën nga 1.5% në 3.5%, duke çuar në humbje masive si në aksione ashtu edhe në obligacione (korrelacion pozitiv i çmimeve).

Për më tepër, yield-et e obligacioneve ranë gjatë rritjes së tregut midis korrikut dhe mesit të gushtit (që unë e parashikova saktë se do të ishte një kërcim i pafavorshëm), duke ruajtur kështu korrelacionin pozitiv të çmimeve; dhe që nga mesi i gushtit, aksionet kanë vazhduar rënien e tyre të mprehtë ndërsa yield-et e obligacioneve janë rritur shumë. Ndërsa inflacioni më i lartë ka çuar në një politikë monetare më të shtrënguar, është shfaqur një treg i balancuar si për aksionet ashtu edhe për obligacionet.

Por aksionet amerikane dhe ato botërore nuk kanë ende çmime të plota, qoftë edhe në një ulje të lehtë dhe të shkurtër. Aksionet do të bien me rreth 30% në një recesion të butë dhe me 40% ose më shumë në krizën e rëndë të borxhit stagflacionist që unë kam parashikuar për ekonominë globale. Shenjat e tendosjes në tregjet e borxhit po shtohen: diferencat sovrane dhe normat e obligacioneve afatgjata po rriten dhe diferencat me yield-e të larta po rriten ndjeshëm; tregjet e huasë me levë dhe detyrimet e kredive të kolateralizuara po mbyllen; Firmat me borxhe të larta, bankat në hije, familjet, qeveritë dhe vendet po hyjnë në vështirësi borxhi. Kriza është këtu.

*Nouriel Roubini, Profesor Emeritus i Ekonomisë në Shkollën e Biznesit Stern të Universitetit të Nju Jorkut

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Financial Times: Basti i madh i Joe Biden

Pasojat ekonomike të ‘veprimit të madh’

"Financial Times" Lëkundjet e monedhave do të vazhdojnë!

Deglobalizimi po rrit paqëndrueshmërinë e këmbimit valutor