MENU
klinika

Studimi i fundit

Shkaku i ekzemës mund të jetë ajri që thithim

30.03.2023 - 09:18

Kimikatet që derdhen nga shkarkimi i automjeteve dhe përdoren për të bërë një sërë produktesh të zakonshme, nga materiali material elastik deri te dyshekët me shkumë memorie, mund të shkaktojnë ekzemë në foshnjëri, sipas një studimi nga Instituti Kombëtar i Shëndetit. Dr. Ian Myles, shef i Njësisë së Kërkimit Epitelial në Laboratorin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive të Imunologjisë Klinike dhe Mikrobiologjisë, shprehet:

Ne kemi të dhëna të forta që vërtetojnë se ndotësit janë shumë të mundshëm pas rasteve në rritje të dermatitit atopik.

Dermatiti atopik, i njohur më shpesh si ekzema, është një gjendje tepër e kruajtjes dhe inflamatore e lëkurës që prek 31.6 milionë amerikanë. Pothuajse gjithmonë fillon në vitin e parë të jetës dhe arrin kulmin në fëmijërinë e hershme, sipas Shoqatës Kombëtare të Ekzemës. Alergjenët, si kafshët shtëpiake, parfumet, ngjyrat dhe ushqimet, mund të shkaktojnë që gjendja të ndizet papritur, madje edhe te të rriturit. Ajo që e shkakton ekzemën në radhë të parë ka qenë një mister. Gjenetika luan një rol, por incidenca e ekzemës është rritur dy deri në tre herë në vendet e industrializuara që nga vitet 1970, duke i lënë ekspertët të bindur se diçka në mjedis qëndron pas rritjes dramatike.

Myles dhe ekipi i tij u kthyen në “pikat e nxehta” të ekzemës në të gjithë vendin, vende ku klinikat trajtonin një numër më të madh pacientësh me ekzemë dhe studiuan toksinat në mjedisin përreth. Ata gjetën kimikate të ngjashme të quajtura diizocianate dhe izocianate si më të përhapurit. Diiocianat përdoren në procesin e prodhimit të shumë produkteve poliuretani, të tilla si ngjitës, shkumë fleksibël, qilima dhe pëlhura të dizajnuara për të qenë elastike ose rezistente ndaj motit.

Konvertuesit katalitikë funksionojnë duke eliminuar shumë nga kimikatet e dëmshme që gjenden në benzinë, por në atë proces, ata prodhojnë izocianate si një nënprodukt. Konvertuesit katalitikë u bënë të detyrueshëm për të gjitha automjetet në SHBA në 1975, që përkon me fillimin e rritjes së rasteve të ekzemës. Gjetjet u publikuan në Science Advances në janar.

Unë mendoj se këta autorë janë të saktë në njohjen e faktit se incidenca e kushteve alergjike po rritet njëkohësisht me rritjen e ndotësve të ndryshëm në mjedisin tonë. Më në fund po kuptojmë më shumë se pse njerëzit po marrin ekzemë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gjithçka që duhet të dini

Ekzema e fytyrës: Llojet dhe trajtimi