Ne shpesh i konsiderojmë perimet e pagatuara, farat dhe ushqimet e detit si opsionet më të shëndetshme, sepse ato përmbajnë grumbull vitaminash dhe acid yndyror omega-3.
Ajo që ne nuk e dimë është se disa nga këto ushqime përmbajnë edhe toksina që mund të jenë potencialisht vdekjeprurëse. Shikoni listën që kemi bërë për ju për të parë sa nga këto gjëra nuk i keni ditur.
- Karkaleca
Karkalecat rriten në ferma, dhe ky është një fakt. Për të parandaluar përhapjen e infeksioneve, sëmundjeve dhe parazitëve, fermerët e bëjnë ushqimin e kafshëve me antibiotikë dhe mbushin ujërat me pesticide.
- Patatja
Mos u frikësoni! Në përgjithësi, patatja është një perime plotësisht e sigurt. Megjithëse nëse lini patatet në kushte tepër të lagështa ose të ndritshme, ato do të fillojnë të mbijnë. Dhe ato filizë në të vërtetë përmbajnë komponime toksike të njohura si glikalkaloide. Edhe nëse keni prerë filizin, duhet ta hidhni tërë pataten, pasi helmi mund të jetë tek patatja nëse ka kaluar shumë kohë.
- Bajamet
Varietet e hidhura të bajames përmbajnë sasi më të larta helmi,sesa bajamet e ëmbla. Ekstrakti i bajames së hidhur dikur përdorej në mënyrë medicinale, por edhe në doza të vogla efektet janë të rënda ose vdekjeprurëse, veçanërisht te fëmijët; helmi duhet të hiqet para konsumit.
- Bima e bambus
Bimët e bambus përdoren në enët dhe supat e shumta aziatike. Bimët e bambus të pagatuara përmbajnë glikozide cianogjene, toksina. Këto toksina duhet të shkatërrohen nga gatimi i plotë dhe për këtë arsye, bimët e freskëta me bambu shpesh zjehen para se të përdoren në mënyra të tjera.
- Kërpudha
Akti i mbledhjes së kërpudhave njihet si gjuetia e kërpudhave ose thjesht “kërpudha”. Por jini të vetëdijshëm se nuk ka asnjë tipar të vetëm me të cilin mund të identifikohen të gjitha kërpudhat toksike dhe as një me të cilin mund të identifikohen të gjitha kërpudhat ushqimore. Ne gjithashtu rekomandojmë që të mos i merrni ato nëpër rrugë ose pranë fabrikave.
- Ushqim i mykur
Myku zakonisht është i dukshëm, por toksinat e prodhuara nga mykët dhe kërpudhat e tjera – mikotoksinat – janë të padukshme dhe mund të depërtojnë në ushqim. Kështu që do të ishte më mirë të mos e prisni pjesën e mykur, por ta hidhni të tërë. Nëse myku rritet në djathë aty ku nuk mendohet, nuk duhet ta hani atë.