Produktet e freskëta dhe me lëng mund të duken si një mundësi e shkëlqyer për të ndriçuar ditët tuaja të dimrit, megjithatë, duhet të kemi parasysh që në këto muaj më të ftohtë, shumica e tyre prodhohen nga rajone të ngrohta.
Në fakt, disa ushqime të shijshëm që prodhohen në vend mund të jenë vërtet të dëmshme kur konsumohen gjatë dimrit.
Ne dëshirojmë t’i mbajmë të shëndetshëm lexuesit tanë gjatë këtij sezoni më të ftohtë. Këtu kemi listën tonë të disa ushqimeve që janë më të mira për t’i lënë mënjanë deri në stinët e ngrohta. Le t’i kontrollojmë ato!
Shparg
Koha më e mirë për të provuar shpargun është pranvera, sezoni i saj natyror. Në dimër, shpargu transportohet në distanca të gjata nga Peru ose Kina. Gjatë kësaj periudhe jo vetëm që fillon të venitet shija dhe cilësia, por vitaminat gjithashtu zhduken. Shumë elementë të dobishëm zhduken gjatë kohës së dërgesës, duke e bërë atë më pak ushqyese për ne.
Zarzavate të paketuara
Zarzavatet me qese janë para-larë dhe prer paraprakisht për ne, për ta bërë të lehtë dhe të shpejtë konsumimin. Sidoqoftë, para-larja e tillë mund të dëmtojë fibrën e zarzavateve dhe të çojë në humbjen e vitaminave në to. Në fund, ne kemi ngelur me një produkt të mirë, më pak të shëndetshëm. Është më mirë të presësh për stinët e ngrohta për t’i blerë ato të rritura dhe të paketuara.
Luleshtrydhe dhe boronica
Vera është koha më e mirë për rritjen e luleshtrydheve dhe boronicave. Luleshtrydhet janë të pasura me vitaminë C, dhe boronica mund të ndihmojë për të parandaluar kancerin e lëkurës dhe për të rritur aktivitetin e trurit. Por është më mirë të konsumoni vetëm ato të rritura në vend. Ato që transportohen nga shumë kilometra larg nuk do të kenë shumë aromë ose lëndë ushqyese. Nëse akoma doni t’i shijoni ato, atëherë mund të zgjidhni variante të ngrira.
Misër
Misri rritet vetëm në verë dhe në asnjë stinë tjetër. Pra, misri që gjeni në supermarketin tuaj lokal mund të mos jetë aq i freskët sa mendoni. Në vend të kësaj, ata mund të jenë ose të ngrir ose të mbetura nga vera e mëparshme.
Produkte të qumështit
Disa produkte të qumështit si gjizë dhe qumësht duhet të konsumohen me kujdes gjatë dimrit. Gjiza mund të rrisë sekretimin e mukusit nga gjëndrat dhe mund të ndikojë në gjendjen e përgjithshme të trupit. Njerëzit të cilët tashmë kanë kollë ose ftohje ose që vuajnë nga astma mund të përkeqësojnë problemin duke e konsumuar atë.
Sheqer
Rezulton se sheqeri mund të nxisë depresionin, veçanërisht në dimër. Marrja e sheqerit shkakton proceset e inflamacionit në trupin tuaj dhe zvogëlon lëshimin e dopaminës, një element që luan një rol në mënyrën se si ndjejmë kënaqësi. Dimri është tashmë një sezon mjaft i zymtë për shumë njerëz dhe konsumimi shtesë i sheqernave të shtuara mund ta bëjë atë edhe më keq.
Mish i kuq
Mishi i kuq është një burim i shkëlqyeshëm i proteinave që është i nevojshëm për forcimin e muskujve dhe metabolizmit. Por në dimër është më mirë të zgjidhni të hani mish pule ose peshk.