MENU
klinika

Nga The Guardian

Brexit kaotik, pjesë e planit të Trump për Evropën

14.03.2019 - 11:26

Nëse Brexit anulohet, si Britania e Madhe dhe pjesa tjetër e Evropës do të korrin përfitime, dhe Donald Trump, do të pësojë një humbje. Trump ka shumë ndikim në Evropë, qoftë në rrëmujën e Brexit, qoftë edhe në një pjesë kyçe të të gjitha gjërave.

Brexit nuk ka të bëjë vetëm me Britaninë. Pyetja është se në çfarë lloj bote ne duam të jetojmë. Për ta kuptuar plotësisht këtë, duhet të hedhim një sy tek Trumpi i SHBA-së, jo vetëm tek ndërlikimet e aritmetikës parlamentare britanike ose tek deklarata më e fundit e Michel Barnier. Sepse SHBA e Trump është e ndërthurur ngushtë me vizionin e Brexit të Britanisë.

Mendimtarët si Bromund dhe Jakub Grygiel, një profesor në Universitetin Katolik të Amerikës në Uashington, janë një ilustrim i mirë i lidhjes mes Brexit, Trumpit dhe gjendjes aktuale të Europës.

Ajo që unë kuptova nga biseda ime me ta është kjo: së pari, turma pro-Trump ende e sheh Brexit si një hap thelbësor drejt shpërbërjes së BE-së, një entitet që, shkruan Grygiel, “ka tejkaluar qëllimin e saj si një forcë urdhëruese në Evropë “. Arsyetimi prapa këtij vlerësimi nuk qëndron vetëm në një vlerësim të dobësive të Evropës, por gjithashtu, paradoksalisht, me një frikë që BE-ja mund të ngrihet një ditë si një kundërpeshë tentative për SHBA-në e Trump.

Në rrënjë të kësaj është një zemërim ideologjik që SHBA-të mund të humbasin një pjesë të ndikimit të saj në garën globale të fuqisë. Bromund e përkeqësoi Gjermaninë për të qenë “aleati më i keq i SHBA-ve”, jo më pak në politikat e saj të energjisë së bashku me Rusinë dhe sugjeroi që nëse BE do të gjente ndonjëherë një mënyrë për të frenuar influencën kineze, duhet të vihet në përdorim edhe kundër interesave amerikane.

Duke u shqetësuar se si një vendim britanik për të qëndruar në BE mund të ndikojë në shpërndarjen e vendeve në parlamentin e ardhshëm evropian duket më pak urgjent në krahasim.

Bromund kaloi kohë në Britani të Madhe rreth kohës së traktatit të vitit 1992 të Maastrichtit. Ndërsa kërkonte një disertacion mbi përpjekjet e Britanisë gjatë viteve 1960 për t’u bashkuar me projektin evropian, ai erdhi në përfundimin se Evropa në të kaluarën ishte një projekt “politik”, jo shumë ekonomik. Tani ai është në favor të një Brexit pa marrëveshje, “në rrethanat e tanishme”.

Shumë evropianë, jo më pak në pjesën qendrore dhe lindore të kontinentit, duken më të shqetësuar për humbjen e mbrojtjes tradicionale amerikane për vendet e tyre sesa për Brexitin. Kur e pyeta Bromundin se cili ishte vizioni i tij ideal për Europën, ai foli për një të kaluar imagjinare në të cilën një fazë më e hershme e zhvillimit të BE-së mrekullisht përputhej me një botë unipolare të drejtuar nga SHBA.

Në librin e tij të vitit 2005 pas Luftës së Dytë Botërore, historiani Tony Judt reflektonte se si mund të krijohej një hendek midis SHBA dhe Evropës mbi çështjet shoqërore. Natyrisht, ai nuk mund të parashikonte Brexit ose Trump. Urrejtja ideologjike e BE-së në pjesë të Uashingtonit dhe Britanisë tashmë po prodhon një hendek të thellë. Një Evropë e nënshtruar, dhe një Britani edhe më e nënshtruar, e vëzhguar ndaj botëkuptimit të rrezikshëm të Trump, është ajo që ideologët në SHBA dëshirojnë…

 Natalie Nougayrède është një kolumniste e The Guardian

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?

Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”

Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, vit vendimtar për Evropën…