MENU
klinika

Samiti i Europës lindore

Kina: Nuk synojmë të përçajmë Evropën

13.04.2019 - 10:06

Kryeministri kinez Li Keqiang tha të premten se Kina do të “bashkëpunojë dhe respektojë standardet evropiane” në hapjen e takimit mbi bashkëpunimin midis Pekinit dhe vendeve të Evropës Lindore në Kroaci.

Më parë këtë javë, vendet kryesore anëtare të BE-së, duke përfshirë Gjermaninë dhe Francën, kishin shprehur shqetësime se Pekini mund të përpiqet të ndajë bllokun.

Brukseli është veçanërisht i shqetësuar për qasjen evropiane në tregjet kineze. Aktualisht, kompanitë kineze kanë qasje më të madhe në tregjet e BE sesa ekuivalentët e tyre evropianë. Por Kina ka sinjalizuar synimin e saj për ta ndryshuar këtë.

“Ne mirëpresim hapjen dhe duam të trajtojmë të gjitha kompanitë që veprojnë në Kinë në mënyrë të barabartë dhe të rrisin importet nga vendet evropiane”, tha Li, duke përdorur një përkthyes. “Kina është e hapur për botën”.

Për Kinën, vendet e Evropës Lindore formojnë një pjesë thelbësore të projektit “Rruga e re e Mëndafshit”.

Projekti synon të ndërtojë rrugë tokësore dhe detare që lidhin Kinën me tregjet anembanë globit, duke përfshirë Evropën, Afrikën dhe pjesët e tjera të Azisë.

Li bëri të qartë se projekte të tilla si Ura e Peljesaçit në Kroaci në Kroaci mund të “frymëzojnë bashkëpunimin e ardhshëm”, veçanërisht për vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore.

“Me Greqinë që bashkohet me të gjitha vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore … ne do të thellojmë marrëdhëniet e Kinës me BE,” tha Li.

Ndërkohë, BE ka shprehur gjithashtu shqetësime rreth përfshirjes së Kinës në projekte, veçanërisht pasi Italia nënshkroi një pakt paqësor.

Muajin e kaluar, komisioneri i Buxhetit të BE Günther Oettinger shprehu shqetësimin se në Itali dhe vende të tjera evropiane, infrastruktura, rrjetet e energjisë, linjat e shpejta hekurudhore apo portet nuk janë më në duart evropiane, por në ato kineze.

Projektet e tjera të infrastrukturës, përfshirë futjen e rrjeteve 5G, po rishqyrtohen pjesërisht për shkak të frikës në rritje që përfshirja e Kinës mund të kompromentonte sigurinë kombëtare.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


360 kompani deri tani

Kina po “blen” Europën