MENU
klinika

Georgios Katrougalos

Ministri grek: BE t’i mbajë dyert hapur për Turqinë

16.05.2019 - 16:34

Ministri i Jashtëm i Greqisë Georgios Katrougalos dëshiron që Brukseli të mbajë derën e hapur për Turqinë, që të bashkohet me bllokun.

Në një intervistë me politico.eu, ai tha “Ata duhet së pari të respektojnë detyrimet e tyre”, duke theksuar se pranimi është kontingjent ndaj Ankarasë duke respektuar “jo vetëm ligjin ndërkombëtar, por edhe sundimin e ligjit dhe të drejtat e njeriut”.

Çështja e pranimit të Turqisë ka qenë një çështje e diskutueshme për shtetet anëtare të BE që nga fillimi, por është bërë edhe më e diskutueshme në vitet e fundit.

Disa vende, të tilla si Austria, thonë se BE duhet të ndalë menjëherë bisedimet. Kjo është një kërkesë e bërë nga Manfred Weber, kandidati kryesor për presidentin e Komisionit të Partisë Popullore Evropiane Qendrore (EPP).

Weber ka thënë në mënyrë të përsëritur se si president i Komisionit, ai do të përfundojë negociatat, megjithatë, nuk është kaq e lehtë, pasi përfundimi i procesit të pranimit të Turqisë do të kërkonte miratimin unanim të të gjitha shteteve anëtare të BE-së, dhe një numër vendesh, të tilla si Greqia, Bullgaria dhe Qiproja, mbështesin ëndrrën e BE-së për fqinjin e tyre Turqinë, me kusht që Ankaraja të përmbushë të gjitha kushtet e nevojshme për t’u bashkuar.

“Ata ndihen të izoluar, por izolimi është rezultat i zgjedhjeve të tyre, jo të tonave, ne duam të kemi marrëdhënie shumë të mira me Turqinë … por bazuar në të drejtën ndërkombëtare”, tha Katrougalos.

Ministri i jashtëm grek i kërkoi gjithashtu BE të vazhdojë bisedimet për vendet e Ballkanit.

Më parë këtë vit, një marrëveshje historike mes Athinës dhe Shkupit përfundoi një konflikt 28-vjeçar për emrin, duke riemëruar Ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë si Maqedonia e Veriut, duke hapur rrugën që vendi të bashkohej me NATO dhe ndoshta BE.

Në fund të qershorit, BE pritet të njoftojë nëse do të nisë negociatat me Maqedoninë e Veriut.

Katrougalos tha “Nëse Bashkimi Europian nuk e dërgon këtë mesazh në qershor, do të ishte një dështim i plotë i strategjisë së BE për të imponuar rregulla parimore në Ballkan dhe për të krijuar një atmosferë shprese për vendet kandidate “.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN