MENU
klinika

Washington Post

Zgjedhjet në Europë mbaruan, rreziku jo…

31.05.2019 - 17:31

Rezultatet e zgjedhjeve të Parlamentit Europian javën e kaluar treguan se populistët e krahut të djathtë kanë fituar terren, partitë tradicionale që kanë dominuar politikën e kontinentit që nga viti 1945 vazhdojnë të dobësohen.

Por zgjedhjet shpesh janë tregues të ndryshimeve shoqërore. Konsideroni dy çështjet që duket se po ushqejnë populizëm në botën perëndimore: frikën për emigrantët dhe mungesën e mundësive ekonomike. Në të dyja rastet, kriza duket se ka mbaruar, por zemërimi mbetet.

Numri i emigrantëve që vijnë në Bashkimin Evropian në mënyrë të paligjshme është më e ulta që ka qenë në pesë vjet. Në 2018, 117,000 njerëz kaluan Mesdheun për të kërkuar hyrjen në Evropë, një rënie prej 89 përqind nga shifra e vitit 2015.

Në Shtetet e Bashkuara, është situata disi e ngjashme.  Dhe megjithëse emigrantët kanë tendencë të jenë azil kërkues të cilët nuk po kalojnë në Shtetet e Bashkuara në mënyrë të paligjshme.  Me fjalë të tjera, në Perëndim nuk ka krizë të madhe të imigracionit.

Po në lidhje me problemin tjetër që ka qenë ushqim për populizmin, papunësia dhe pagat e klasës së mesme? Shkalla e papunësisë së SHBA, 3.6 për qind, është në pikën më të ulët të saj në gjysmë shekulli.

Sa herë që kriza shpërthen në shoqëritë liberale, demokratike dhe kapitaliste, ekziston një tendencë për të fajësuar sistemet politike dhe ekonomike. Njerëzit nisin të shohin me adhurim vendet jo-demokratike ose jo-kapitale.

Shoqëritë e hapura shpesh duken të dobëta, sepse problemet e tyre shfaqen në publik dhe debatohen me zë të lartë. Ajo që pason janë përgjigje të panumërta për këto probleme, duke u fryrë nga tregjet, shoqëria civile dhe qeveria. Kapitalizmi dhe demokracia janë sisteme të hapura dhe të përgjegjshme dhe po reagojnë dhe përshtaten me shqetësimet e publikut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, viti i humbjeve të mëdha për Evropën…

Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, vit vendimtar për Evropën…