MENU
klinika

Nga The Hill

Mueller ka ende në dorë fatin e Trumpit…

04.06.2019 - 12:31

Në një nga momentet më surrealiste në historinë e fundit të Uashingtonit, këshilltari special Robert Mueller, i cili kurrë nuk foli me gazetarët në dy vjet, papritur mbajti një konferencë shtypi të mërkurën e kaluar.

Nëntë minuta më vonë, amerikanët e dëgjuan, por ende nuk ishim plotësisht të sigurt se çfarë dreqin tha ai.

Megjithatë, përtej mjegullës, është e qartë që Mueller preku disa pika të rëndësishme.

Një, Rusia angazhohet në një përpjekje masive dhe sistematike për të ndihmuar Donald Trump të zgjidhet në 2016, që Trump ende nuk e ka pranuar.

Dy, pavarësisht mohimeve të Trump, anëtarët e ekipit të tij u angazhuan në shumë raste me zyrtarët ruse, thjesht jo mjaftueshëm për të provuar një komplot kriminal.

Tre, të paktën 10 herë, Donald Trump u përpoq të pengonte drejtësinë (që është një krim!) Duke ndërhyrë ose duke u përpjekur të bllokojë hetimin e FBI-së.

Në fakt, Mueller tha se si Trump dhe Prokurori i Përgjithshëm William Barr kishin gënjyer kur pohuan se raporti i tij rezultoi se nuk kishte ndërhyrje dhe bashkëpunim. Në fakt, Mueller tha se ai gjeti prova për të dyja.

Megjithatë deklarata përfundimtare e Muellerit për këtë çështje ishte: “Unë nuk kam asgjë për të thënë. Është e gjitha në raport. Nëse doni të dini më shumë, lexoni atë. Shpresoj se anëtarët e Kongresit nuk do të më thërrasin për të dëshmuar. Por, nëse veprojnë, nuk do të them asgjë më shumë se sa thashë këtë mëngjes”.

Dhe, me këtë, Mueller u zhduk. Ose ashtu shpreson ai. Por demokratët në Kongres nuk duhet ta lënë atë me lehtësi. Sigurisht, Mueller duhet të dëshmojë. Dhe sa më shpejt, aq më mirë.

A do të thotë ndonjë gjë të re? Ndoshta jo.

Mueller duhet të shtyhet për të bërë më shumë se kaq, natyrisht. Ai duhet të pyetet: A janë anëtarët e fushatës së Trump në bashkëpunim me Rusinë? Po ose Jo? A e pengoi Donald Trump drejtësinë? Po ose Jo? Sipas mendimit tuaj, a e pengoi presidentin ligjin? Po ose Jo?

Deri sa të paraqitet para Kongresit dhe t’i përgjigjet këtyre pyetjeve, edhe pas një hetimi që zgjati 675 ditë, duke punësuar 19 avokatë, duke intervistuar 500 dëshmitarë, duke nxjerrë 34 aktakuza dhe 2,800 thirrje, që kushtojnë 25 milionë dollarë dhe duke lëshuar një raport prej 448 faqesh, misioni i Robert Mueller nuk është përmbushur.