MENU
klinika

Washington Post

Çfarë vendet duhet të mësojnë nga Depresioni i Madh

19.08.2019 - 16:23

Ajo që bie në sy në lidhje me periudhat e fundit të trazirave financiare është se kzistojnë paralele midis situatës aktuale tronditëse dhe episodeve të kaluara të përçarjes ekonomike, përfshirë Depresionin e Madh të viteve 1930.

Ky nuk është një parashikim i një depresioni tjetër. Për momentin, nuk jemi afër një situate të tillë. Sidoqoftë, nëse ka një krizë më të thellë, nacionalizmi i ashpër ekonomik i Presidentit Trump do të fajësohet pjesërisht, sepse injoroi mësimet e historisë.

Emri që ju vjen në mendje është Charles Kindleberger, një historian i shquar ekonomik i epokës së pas Luftës së Dytë Botërore që dha mësime për vite me radhë në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts dhe ishte një autor librash e artikujsh. Një nga kryeveprat e tij ishte “Bota në Depresion, 1929-1939”.

Teza thelbësore e Kindleberger ishte se shkaku themelor i Depresionit ishte një mungesë e lidershipit.

Me këtë, ai nënkuptonte që Britania, e cila kishte siguruar atë udhëheqje në shekullin XIX, ishte dobësuar aq shumë nga Lufta e Parë Botërore sa që nuk mund të kryente më atë funksion në vitet 1920 dhe fillimin e viteve ’30. Ndërkohë, Shtetet e Bashkuara, të cilat do të kishin atë rol pas Luftës së Dytë Botërore, nuk ishin gati për ta bërë këtë.

Shpjegimi i Kindleberger ishte: “Depresioni i vitit 1929 ishte aq i gjerë sa sistemi ekonomik ndërkombëtar u bë i paqëndrueshëm. . . . Kur çdo vend nisi të mbronte interesin e tij kombëtar privat, interesi publik i botës ra, dhe bashkë me të edhe interesat private të të gjithëve. ”

Tani shikoni përreth. Kombet ndjekin interesat e tyre personale. Shtetet e Bashkuara dhe Kina janë angazhuar në një luftë të hidhur tregtie që dëmton të dy vendet. Britanikët janë gati të largohen nga Bashkimi Evropian (Brexit), me pasoja që askush nuk i di.

Po në lidhje me Gjermaninë, central elektrik tradicional i Evropës? Në vitin e kaluar, prodhimi i saj industrial është ulur rreth 5 përqind, thotë ekonomisti Desmond Lachman nga Instituti Amerikan i Ndërmarrjeve. Nëse Gjermania nuk e ndryshon “pikëpamjen e saj të ngurtë të politikës mbi nevojën për të balancuar buxhetin e tyre në të gjitha rrethanat, të dyja Gjermania dhe Europa do të përjetojnë një ulje të vështirë ekonomike,” argumenton ai.

Udhëheqja ekonomike është një proces me dy hapa, secili i vështirë. Së pari, duhet të konceptoni natyrën e krizës; atëherë duhet të krijoni dhe zbatoni mjete juridike që parandalojnë përkeqësimin e saj.

Në krizën financiare 2007-2009, kjo ndodhi.

Zyrtarët e Trump nuk duket se mendojnë si Kindleberger për çështjen. Dëshira dhe planet e tyre për “madhështi” mund të jenë vetë-shkatërruese. Lajmi i mirë është se sistemi financiar është më i fortë tani, do të thotë se ka më shumë kapital për të thithur humbje, sesa në vitin 2008. Lajmi i keq është se nivelet e borxhit privat në shumë vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Kinë, janë të larta.

Ka një klishe të vjetër që ata që nuk e mbajnë mend historinë janë të dënuar ta përsërisin atë. Le të shpresojmë që nuk është e vërtetë këtë herë.

Robert Samuelson

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Edhe vetë ekspertët gabojnë!

Pesë nga parashikimet ekonomike më të gabuara

Drejtori ekzekutiv i Bankës Botërore

Rritja ekonomike, mos e nënvlerësoni teknologjinë