MENU
klinika

The Guardian

Brexit pa marrëveshje, një gënjeshtër e madhe

03.08.2019 - 12:25

Brexit është një zgjedhje politike dhe ekonomike.

Por një Brexit pa marrëveshje do të ishte një çështje krejtësisht politike. Në fund të fundit, një Brexit pa marrëveshje është një veprim i politikës së bazuar në besim dhe jo një zgjedhje racionale.

Do të kishte gjithashtu pasoja ekonomike shumë serioze dhe mbase shkatërruese. Disa prej tyre po bëhen më të qarta ditë pas dite. Më destabilizuesja në çast është rënia e vlerës së funtit, e cila ka rënë nga 1.26 dollarë muaj më parë në pak më shumë se 1.20 dollarë ditën e enjte.

Edhe më shqetësuese është rënia e investimeve në biznes. Përgatitjet pa marrëveshje të Brexit nuk janë arsyeja e vetme për kujdesin institucional të kapitalit. Mosmarrëveshjet dhe rëniet e tregtisë ndërkombëtare gjithashtu shkaktojnë një atmosferë të pasigurt. Por mundësia për mosmarrëveshje nuk bën gjë tjetër veçse forcon gjendjen shpirtërore.

Banka e Anglisë tha të enjten se rreziku i recesionit po rritet, madje përpara se të bëhet një mosmarrëveshje aktuale. Mbretëria e Bashkuar tashmë ka shënuar rritje zero në tremujorin e dytë.

Do të ishte surprizë nëse në të tretin do të tregonte një rezultat më të mirë.

Sipas vlerësimeve të Bankës, viti 2019 do të tregojë rritjen më të dobët të Mbretërisë së Bashkuar që nga viti 2009, madje edhe me anëtarësimin në BE, dhe do të bjerë deri në fillimin e vitit 2020. Rritja do të ngadalësohet edhe më shumë për të paktën vitin e ardhshëm.

Prandaj, një politikëbërës racional do të kërkonte mënyra për të shmangur mosmarrëveshjet sesa të ushqente pritjet se do të ndodhë.

Që një qeveri të thotë që nuk dëshiron që diçka të ndodhë sepse do të ishte aq e dëmshme dhe më pas të harxhonte aq shumë para dhe capital politik me mundësinë që ajo të jetë një strategji e turpshme.

Asgjë nuk ka më shumë rëndësi në politikën britanike tani sesa deputetët përdorin çdo armë për të parandaluar një largim pa marrëveshje.