MENU
klinika

Project Syndicate

Si kryeministri indian po e ‘shkatërron’ imazhin e vendit…

11.08.2019 - 13:17

Kryeministri Indian Narendra Modi i pëlqen të praktikojë atë që gjeneralët amerikanë e quajnë “tronditje dhe frikë.”

Herën e fundit që Modi tronditi vendin, dhe fillimisht u duartrokit për vendosmërinë dhe vizionin e tij të guximshëm, ishte kur ai njoftoi, demonetizimin e 96% të monedhës së Indisë. Ekonomia indiane ende po përballet me pasojat.

Më 5 gusht, Modi tronditi Indinë me një njoftim tjetër që duket se është ekuivalenti politik i demonetizimit.

Pas shtatë dekadash në të cilat të dy njerëzit e Jammu dhe Kashmiri, i vetmi shtet me shumicë myslimane të Indisë, dhe bashkësia ndërkombëtare ishte siguruar që shteti do të mbante statusin e tij të veçantë sipas kushtetutës indiane, qeveria e ndau.

Shumë në Indi shqetësohen se, si me demonetizimin, dëmet do të jenë afatgjata. E para dhe më e rëndësishmja është tradhtia befasuese e demokracisë indiane: qeveria ka ndryshuar marrëdhëniet kushtetuese të njerëzve të Jammu dhe Kashmir me Republikën e Indisë pa u këshilluar me ata ose me përfaqësuesit e tyre të zgjedhur.

Dëmi tashmë po bëhet i dukshëm. Turizmi, shpëtimi i Kashmir-it, është shkatërruar; dekada të tëra përpjekjesh nga qeveritë indiane për të anulluar paralajmërimet e qeverive të huaja kundër udhëtimit në Kashmir duke e portretizuar rajonin si të sigurt janë zhbërë.

Ironia është se Modi, gjatë një vizite në Kashmir në vitin 2017, u kishte bërë thirrje të rinjve të shtetit për të zgjedhur midis turizmit dhe terrorizmit.

Indianët janë krenarë të thonë se njerëzit e Kashmirit janë bashkëqytetarët tanë. Por kushtet e tyre të jetesës sot janë të tmerrshme: dyqanet dhe stacionet e benzinës janë të mbyllura; karburantet dhe furnizimet e tjera thelbësore kanë filluar të mbarojnë; nuk ka komunikim; dhe njerëzit nuk mund edhe të shikojnë televizion nëse nuk kanë një lidhje satelitore, gjë që shumë pak e bëjnë.

kolana e librave

Më keq, duke arrestuar udhëheqësit demokratikë, qeveria po krijon hapësirë ​​për forcat jodemokratike. Qeveria kishte pohuar se po fitonte betejën kundër terrorizmit, por tani ajo ka dhënë një mundësi të re për terroristët.

Ajo i ka bërë partitë kryesore të shtetit pro-Indisë  të parëndësishëm dhe të pafuqishëm për të ndaluar ekstremistët.

Pasojat ndërkombëtare janë shqetësuese. Qeveria jo vetëm që ka hedhur poshtë shtatë dekada sigurimesh ndaj bashkësisë ndërkombëtare dhe Kombeve të Bashkuara, por gjithashtu ka zemëruar Pakistanin, një fqinj armiqësor me pretendimet e veta ndaj Kashmir.

Qeveria Modi gjithashtu ka sinjalizuar në botë braktisjen e fokusit të mëparshëm mbi rritjen ekonomike dhe investimet e huaja.

Ata prej nesh që kanë parë prej kohësh diversitetin demokratik të Indisë si forcën e saj më të madhe, tani përballen me një qeveri që tregon fare pak respekt  për kushtetutën.

Është një kohë ogurzezë për pakicat dhe kundërshtarët e Indisë.

Shashi Tharoor, një ish-sekretar i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara dhe ish-Ministri Indian i Shtetit për Punë të Jashtme dhe Ministër i Shtetit për Zhvillimin e Burimeve Njerëzore, aktualisht është Kryetar i Komisionit të Përhershëm Parlamentar për Punë të Jashtme dhe deputet për Kongresin Kombëtar Indian.