MENU
klinika

New York Times

Kashmiri, vendi më i rrezikshëm në botë?

06.08.2019 - 12:45

Vendimi i qeverisë indiane për të revokuar statusin gjysmëutonom të Kashmir, i shoqëruar nga një pengesë e madhe e sigurisë, është  i rrezikshëm dhe i gabuar. Është e sigurt se tensioni me Pakistanin do të rritet.

Territori i Kashmir ka qenë prej kohësh burimi kryesor i konfliktit midis Indisë dhe Pakistanit dhe një vatër e aspiratave separatiste. Pretendimet e rivalëve ndaj Kashmirit kanë çuar në dy luftëra dhe shpërthime të shpeshta të dhunës dhe terrorizmit gjatë shtatë dekadave të kaluara, që i bëri gjithnjë e më të rrezikshme nga arsenalet bërthamore të Indisë dhe Pakistanit.

Edhe në shkurt, pati një incident dhe ish-presidenti Bill Klinton e quajti Kashmir “vendin më të rrezikshëm në botë”.

Veprimi i fundit i Indisë provokoi premtime të menjëhershme të rezistencës. Kashmirasit janë veçanërisht të indinjuar nga heqja e një ndalimi që ata kishin vendosur për një kohë të gjatë për blerjen e tokës nga jorezidentët, për të parandaluar blerjen e tokës së tyre nga indianët. “Do të ketë kaos nëse komprometohet identiteti ynë,” u zotua Mehbooba Myftiu, një ish-kryeministër i Jammu dhe Kashmir.

kolana e librave

“Pakistani do të ushtrojë të gjitha opsionet e mundshme për të kundërshtuar hapat e paligjshëm,” deklaroi Ministria e Jashtme e Pakistanit.

Përpjekja nuk është pa implikime globale. Nën Presidentin Trump, Shtetet e Bashkuara kanë favorizuar Pakistanin. Ndërkohë, Kina është bërë një mbrojtës aleat dhe financiar i Pakistanit.

Ende ka një shans të mirë që ndryshimet në Kushtetutë të përfundojnë përpara Gjykatës Supreme të Indisë. Por zjarret tashmë janë ndezur. Shtetet e Bashkuara dhe Kina nuk duhet të lejojnë që Kashmir të bëhet një peng në mosmarrëveshjet e tyre të vazhdueshme;

Përkundrazi, Shtetet e Bashkuara, Kina, Kombet e Bashkuara dhe fuqitë e tjera me ndikim mbi Indinë dhe Pakistanin duhet të bëjnë urgjentisht çfarë të munden për të parandaluar marrëzinë e Indisë në një krizë të rrezikshme dhe të paparashikueshme rajonale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përplasje në rajonin e Kashmirit

India e Pakistani në prag lufte?