MENU
klinika

Zbulojini

Disa ushtrime për të zvogëluar dhimbjen e këmbës

26.02.2020 - 12:31

Përafërsisht 20-30% e popullsisë së botës vuan nga deformimi i këmbëve. Personat që e kanë atë janë në rrezik për dhimbje në gju dhe shpinë.

Nëse keni vërejtur se keni këmbë të sheshtë, disa ushtrime të thjeshta mund t’ju ndihmojnë të rregulloni këtë dhe të shmangni çdo dëmtim të mundshëm në të ardhmen nga kjo gjendje.

Ne kemi kontrolluar disa rekomandime të mjekut dhe duam të ndajmë disa ushtrime me ju që janë më mirë të bëni 3 herë në ditë.

  1. Përdorni një peshqir

Uluni në një karrige dhe vendosni një peshqir në këmbën tuaj.

Filloni të kapni peshqirin me gishtërinjtë tuaj. Thembrat tuaja duhet të jenë në dysheme.

Lëviz gishtat e këmbëve dhe ngadalë tërhiq peshqirin drejt teje.

Bëni këtë  që harku i këmbës suaj të forcohet.

Ndryshoni këmbët dhe bëni përsëri të njëjtën ushtrim.

  1. Merrni një karrige për mbështetje

Vendoseni peshqirin tuaj në këmbë. Merrni një karrige para jush për mbështetje.

Filloni të gërvishtni peshqirin me gishtërinjtë tuaj dhe më pas vëreni thembrën tuaj poshtë në tokë.

Bëni 10 përsëritje për secilën këmbë.

  1. Rrotulloni topin

Uluni në një karrige. Shpina juaj duhet të jetë e drejtë. Vendosni një top tenisi poshtë këmbës tuaj.

Filloni të rrotulloni topin. Mos harroni për shpinën. Mos e relaksoni dhe mbajeni drejt.

kolana e librave

Bëni këtë ushtrim për 2-3 minuta.

Përsëriteni atë me këmbën e kundërt.

  1. Forconi muskujt e harkut të këmbës

Uluni në një karrige. Kryqëzoni këmbën tuaj mbi kofshën e kundërt.

Vishni një brez elastik rreth këmbës suaj. Nëse nuk i keni tashmë, mund t’i gjeni këto në dyqanet e mallrave sportivë ose në një farmaci.

Ngrini këmbën lart me duar.

Pastaj uleni ngadalë këmbën tuaj poshtë në pozicionin e fillimit.

Bëni 10 përsëritje me secilën këmbë.

  1. Ngrini gishtërinjtë e këmbës gjatë ditës

Ju mund ta bëni këtë ushtrim edhe në zyrë ndërsa punoni në kompjuter.

Uluni. Vendos këmbët në dysheme.

Ngrini gishtat e këmbëve, kështu që këmbët tuaja do të formojnë një hark.

Ngadalë vendosni gishtat e këmbëve poshtë, ndërsa mbani harkun, kështu që muskujt tuaj të harkut janë të tensionuar.

Mbajeni këtë pozicion për 5 sekonda dhe më pas pushoni këmbët.

Bëni 5 përsëritje në secilën këmbë.