Çdo ditë, veshkat filtrojnë rreth 120-150 litra gjaku, për të prodhuar 1 deri në 2 litra urina. Duke filtruar mbeturinat dhe lëngjet shtesë të trupit, veshkat parandalojnë grumbullimin e mbetjeve në trup, mbajnë nivelet e elektroliteve të qëndrueshme, prodhojnë hormone që rregullojnë presionin e gjakut e kryejnë disa funksione të tjera jetike.
Shumë faktorë mund të çojnë në dëmtimin e veshkave, duke përfshirë diabetin e tipit 2, tensionin e lartë të gjakut, një sëmundje të quajtur glomerulonefrit, e cila dëmton njësitë filtruese të veshkave, infeksionet, gurët në veshka etj. Një përbërës i vetëm mund të riparojë veshkat pas dëmtimit:soda e bukës
Si funksionon?
Sistemi endokrin prodhon hormone dhe enzima për të ndihmuar tretjen e ushqimit në mënyrë që trupi ta përpunojë. Pankreasi është organi që prodhon shumicën e bikarbonatit të natriumit për të mbrojtur veshkat gjatë tretjes. Ndonjëherë, veshkat do të prodhojnë sasi shtesë, varet nga lloji i ushqimit që hani.
Nëse dieta juaj përfshin shumë sheqer artificial, ushqime të skuqura, ushqime yndyrore sistemi endokrin mund të mos funksionojë si duhet dhe do e ketë më të vështirë të prodhojë bikarbonat natriumi në mënyrë efektive. Pa prodhimin e mjaftueshëm të bikarbonatit, acidet e prodhuara gjatë tretjes nuk mund të neutralizohen në mënyrë efektive, duke shkaktuar dëmtime të veshkave.
Studime të shumta kanë treguar se përfshirja e përditshme e bikarbonatit të sodiumit ngadalëson progresin e sëmundjes kronike të veshkave dhe parandalon pacientët që t’i nënshtrohen dializës së veshkave.
Si të përdorni bikarbonat natriumi për dëmtimin e veshkave
Bisedoni me një profesionist të kujdesit shëndetësor para se të filloni çdo lloj trajtimi.
Bikarbonat natriumi nuk është toksik, por mund të jetë e vështirë për t’u tretur në një stomak të ndjeshëm.
Në ditën e parë, shpërndani 1/2 lugë çaji sode buke nën gjuhën.
Ditën tjetër, përzieni 1/2 lugë çaji sode buke me 1/2 lugë çaji kripë në 1,5 litra ujë dhe pijeni çdo ditë për 2-3 ditë.
Pastaj, zvogëloni dozën tuaj të përditshme në 1/4 lugë çaji sode buke dhe 1/3 lugë çaji kripë.