MENU
klinika

Aksidentalisht

Zbulohet plani sekret i Trumpit me Meksikën

12.06.2019 - 11:15

Presidenti i SHBA Donald Trump ka zbuluar rastësisht disa detaje të marrëveshjes së tij të emigracionit me Meksikën.

Ai nuk pranoi të diskutonte planet me gazetarët, duke thënë se ata ishin “sekret”. Por ai e tha këtë ndërsa mbante një fletë letre që kishte specifikat e marrëveshjes të shkruar mbi të, e cila më pas u fotografua nga mediat.

Ai përshkroi një plan për të caktuar Meksikën një “vend të tretë të sigurt”, midis planeve të tjera që u zbuluan të hënën nga ministri i jashtëm i Meksikës.

Nëse Meksika do të ishte një vend i tretë i sigurt, aplikimet e azilit për migrantët do të përpunoheshin më shumë se sa në SHBA.

Dokumenti përmbante referenca për një plan rajonal të azilit, i cili do të përfshinte disa vende të Amerikës Latine që përpunonin kërkesat për azil të emigrantëve për të shmangur tarifat e SHBA dhe për “45 ditë”.

Ministri i jashtëm i Meksikës, Marcelo Ebrard, tha se Meksika kishte 45 ditë për të treguar se ishte në gjendje të frenonte rrjedhën e emigrantëve të lidhur me SHBA duke forcuar kufirin e saj jugor.

Nëse Meksika nuk arrin të frenojë migrimin në 45 ditë, vendet e tjera do të merren në këtë çështje.

Diskutimet do të bëhen me Brazilin, Panamanë dhe Guatemalën, vendet që aktualisht përdoren nga emigrantët si pika tranziti, për të parë nëse ata mund të ndajnë barrën e përpunimit të kërkesave për azil.

Ebrard tha gjithashtu se negociatorët e SHBA kishin kërkuar që Meksika të angazhohej për “zero migrantë” që kalonin territorin e saj, por ky ishte “mision i pamundur”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


SHBA tenda për emigrantët

Trump: I trajtojmë si në Disneyland