MENU
klinika

Washington Post

Pas 20 vitesh në pushtet, Putin më i dobët se kurrë

11.08.2019 - 13:24

Kanë kaluar 20 vjet që kur Vladimir Putin erdhi për herë të parë si kryeministri në detyrë i Rusisë, dhe sot vendi i tij po lufton.

Vala e fundit e trazirave në Moskë, e cila u shkaktua nga refuzimi i qeverisë së qytetit për të regjistruar kandidatët e opozitës për një zgjedhje të ardhshme, është thjesht episodi i fundit në një histori të gjatë.

Vitet e fundit ka patur një rritje të vazhdueshme të pakënaqësisë publike, megjithëse shkaqet nuk përfshijnë gjithmonë politikën.

Financial Times vë në dukje se të ardhurat e vërteta të rusëve kanë rënë në mënyrë të vazhdueshme gjatë gjashtë viteve të fundit, dhe tani janë 10 përqind më të ulëta sesa ishin në 2013, një vit para se Putini të aneksonte Krime dhe të niste luftë me Ukrainën. Edhe nëse ekonomia rritet pak këtë vit, shumë nga bashkatdhetarët e Putinit, të cilët jetojnë në një nga shoqëritë më të pabarabarta në botë, nuk do të ndiejnë shumë ndryshim.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik Maxim Oreshkin paralajmëroi muajin e kaluar se vendi mund të shkonte drejt një recesioni nëse gjërat nuk ndryshojnë.

Por “ndryshimi” është pikërisht problemi. Në dy dekada, regjimi i Putinit nuk ka arritur të zbatojë reformat e nevojshme.

Korrupsioni mbetet i shfrenuar. Njerëzit e biznesit dhe qytetarët nuk mund të mbështeten në gjykata për drejtësi të paanshme.

Aventura ushtarake e Moskës në Siri, e përmendur shpesh nga ekspertët perëndimorë si dëshmi e një konfirmimi të ri global, është thellësisht jopopullore: Një sondazh i kohëve të fundit zbuloi se 55 përqind e rusëve duan të përfundojë.

Dhe, megjithëse vlerësimi i miratimit të Putinit ka shënuar njëfarë niveli gjatë javëve të fundit, ai vazhdon të ulet, në një vend ku qeveria ka kontroll të rreptë mbi atë që njerëzit shohin dhe dëgjojnë.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se 44 përqind e të rinjve të vendit do të zgjidhnin emigracionin nëse do të kishin mundësi. Jo pa arsye disa rusë po e krahasojnë presidentin e tyre me Leonid Brezhnev.

Pra, duhet të presim përleshje gjithnjë e më brutale edhe në protestat fare pak të rëndësishme. Pyetja e madhe tani është: Edhe sa shumë mund të durojnë rusët?