MENU
Gjeniu i fantashkencës

Isaac Asimov, shkrimtari i të gjitha zhanreve

Rëndësi e Madhe Kombëtare

‘’Meshari’’ i Gjon Buzukut, vepër monumentale

Më 5 janar 1555, Don Gjon Buzuku prifti katolik shqiptar përfundoi së shkruari ‘Mesharin’ e...

Paradoksi kafkian

Kafka ishte Praga dhe Praga ishte Kafka

Në dekadat e para të shekullit të njëzet, Praga përfaqësonte një bashkëjetesë të jashtëzakonshme midis...

Ernest Heminguej

Legjenda e letërsisë amerikane

“Heminguej është më shumë se njeri, ai është stil jete”. Mjafton të citojmë “Lamtumirë armë”,...

Publicistika

Stefan Çapaliku vjen me një roman të ri

“Secili çmendet sipas mënyrës së vet” është romani më i fundit i autorit Stefan Çapaliku....

Identiteti kombëtar

Si mund të shprehet patriotizmi për vendin?

Në kushtet e shpërbërjes së Perandorisë osmane një tjetër hall i bie Shqipërisë. Pavarësisht se...

Personalitet francez

Psikoanaliza në mendimin e Oliver Marc

Aventura e brendshme A nuk lind çdo shkencë si dëshirë kolektive e epokës së vet?...

Antonio Belushi

Gjithmonë i lindur me kombin dhe shqiptarët

Antonio Belushi (apo siç e thërrasin në mjedise arbëreshe, zoti Ndon) është një prift nga...

Personalitet botëror

Shkrimtari Amos Oz, legjenda e përkthyer në 47 vende të botës

“Ai nuk kishte frikë të fliste atë që mendonte dhe ishte një talent i jashtëzakonshëm”....

Xhorxh Fred Uilliams

Shqipëria, vendi i një populli fisnik

Ky popull është shembull më i madh për të mbajturit e moralit dhe të meritave...

Letersia boterore

Rudiard Kipling – gjeniu polemizues

“Fjalët janë droga më e fortë e përdorur nga qenia njerëzore”. Rudiard Kipling, djali i...

Shqipëria paramoderne

Si e tregonte e veja përmes vajtimit, do të rimartohej apo jo?

Shoqëria shqiptare paramoderne ishte mjaft e ndjeshme ndaj statusit të vejushave, sidomos kur ato ishin...