MENU
klinika
Papa Xhoan

Dija, pushteti dhe roli i gruas

Çfarë fshihnin ata?

Pse malësorët kolliteshin kur ecnin në terrin e natës?

Studiuesit, sidomos ata të angazhuar me përparësi në analizat krahasimore ndërmjet sistemeve kulturore, kanë vërejtur...

Poeti kundër terrorit

Osip Mandelstam/ Poeti që sfidoi Stalinin!

Osip Mandesltam, poeti dhe eseisti rus, është nga poetët më të mëdhenj të letërsisë ruse...

Shqipëria tradicionale

Pse mikut i ndalohej të hapte kapakun e gjellës që po ziente?

Në shoqërinë shqiptare paramoderne miku nderohej si njeri me status të veçantë, gati të mbinatyrhme....

Letërsia Shqiptare

Poeti Murat Isaku një emër që shënon patriotizmin shqiptar

”Liria më e madhe e njeriut është nderimi ndaj tokës së vet” Murat Isaku, poeti...

Mori me vete një shqiptar

Lord Bajron me kostum shqiptar/ Çfarë i tha Pashai djaloshit fisnik?

Shkrimtari i njohur dhe i dashur për shqiptarët, Xhorxh Bajron, lindi në Londër më 22...

Pse e kapërcente?

Pse natën njerëzit shihnin një kal të bardhë që kapërcente një varr?

Në shoqërinë tradicionale shqiptare, dhunimi i varreve dhe gjymtimi i kufomave të pavarrosura ose të...

Romanticizmi Europian

Letra e dashurisë së Lord Bajronit për Tereza Guiccioli

“Nuk resht dot së dashuruari”, – letra e dashurisë që Lord Bajroni i kushtoi të...

Analizë Kulturore

Kur Franca fliste nga zemra e Hygoit

Ai është një nga autorët më të dashur për shqiptarët dhe më të vlerësuarit në...

Sipas Kanunit

“Fisheku në shpinë”, përjashtim nga radhët e fisit!

Deri në fillim të shekullit XX, në krahinat veriore të Shqipërisë, ku nuk funksiononin strukturat...

Xhorxh Orwell

“Profeti” i pandalshëm i letërsisë angleze

“Përballë dhimbjes nuk ka heronj”. Shkrimtari i veprës së njohur “Ferma e kafshëve” lindi më...

Tradita dhe bestytni

E veja martohej natën, që të mos shihte kurrgjë përreth sepse…

Në shoqërinë tradicionale shqiptare, martesa e parë konsiderohej ngjarje shumë e rëndësishme, jo vetëm për...