MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Cilat lloje peshqish kanë më shumë proteina?

15.04.2023 - 09:35

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Cilat lloje peshqish kanë më shumë proteina?

Mjeku:Peshqit gjithashtu përmbajnë një numër të lartë të mineraleve dhe vitaminave. Sidoqoftë, duhet të keni kujdes me peshqit e mëdhenj, pasi ata grumbullojnë më shumë merkur. Në çdo rast, ngrënia e peshkut rekomandohet shumë dhe gjithmonë sjell më shumë përfitime sesa rreziqe. Ne duhet ta konsumojmë atë rreth tre herë në javë dhe, pjesën tjetër të ditëve, të marrim proteina nga bishtajoret, vezët ose mishi.

Këtu janë 5 peshqit nga supermarketi që kanë më shumë proteina.

Tuna

Ky peshk është ndoshta më i popullarizuari në supermarkete. Nuk është lloji që ne blejmë më shumë në supermarkete, pasi natyrisht, ai që triumfon është peshku në kanaçe. Sipas Fondacionit Spanjoll të Ushqimit, ky lloj peshku është një furnizim perfekt i proteinave për një sallatë të shpejtë, pasi përmban 23% proteina.
Megjithëse është një produkt shumë i dobishëm për të përgatitur një darkë brenda pak minutash, duhet të kemi kujdes me konsumin që i bëjmë. Tuna është një nga peshqit më të mëdhenj dhe për këtë arsye përmban një sasi të lartë të mërkurit. Ky lloj peshku nuk lejohet të merret më shumë se dy herë në javë.

E bukura

Normalisht ne mendojmë se tuna dhe bonito janë praktikisht të njëjtat. Sidoqoftë, ekzistojnë dallime të caktuara midis tyre: përveç fizionomikës siç është madhësia e disa luspave, bonito ka pak më pak proteina sesa tuna. Konkretisht, FEN thotë se ky lloj peshku ka 21% proteina .

Bonito, megjithatë, ka më pak kalori: çdo 100 gramë të këtij mishi përfaqëson 138 kilokalori, krahasuar me 200 për ton në të njëjtën sasi. Kjo sepse bonito ka më pak yndyrë. Diçka tjetër që këto peshq kanë të përbashkët është se këta lloj peshqish duhet të konsumohen në mënyrë të moderuar pasi përmbajnë një sasi të lartë të mërkurit.

Salmoni

Ky peshk me mishin e një ngjyre karakteristike rozë është një nga më të njohurit në supermarkete. Shumë herë i blejmë duke menduar se ka yndyrna shumë të dobishme: acide yndyrore omega-3. Nuk jeni gabim, por pasi të kuptoni se çfarë sasie yndyrnash përmban ky lloj peshku do të dëshironi ta blini edhe më shumë.

Sipas FEN konkretisht, përmban 18% proteina. Salmoni përmban minerale dhe vitamina të tilla si jod, kalium, fosfor dhe selen; vitaminat B6, B12, D dhe E.

Sardelet

Këta peshq të vegjël, të cilët janë të famshëm për paketimin e vogël të kanaçeve, janë ushqim i shkëlqyeshëm dhe me një çmim shumë të ulët. Ato përmbajnë më shumë acide omega-3 sesa salmoni dhe për sa i përket proteinave, të dy peshqit kanë një sasi të barabartë. Sipas FEN , sardelet kanë 18.1%.

Madhësia e vogël e këtij peshku tregon se ky peshk përmban një sasi më të vogël të mërkurit dhe për këtë arsye ju mund ta konsumoni edhe më shpesh. Nëse hani këto peshq të konservuar, mos i hiqni eshtrat: për shkak të gatimit ato zbuten dhe sigurojnë një furnizim shtesë të kalciumit.

Levrek

Është i vetmi peshk i bardhë në këtë listë, që do të thotë se ka një përmbajtje më të ulët yndyre se pjesa tjetër: specifikisht, 1.3% e përbërjes së tij totale. Nga të gjitha, ai përmban një sasi të mirë të proteinave dhe renditet mbi peshqit e tjerë. 18% e levrekut përbëhet nga proteina.

Ky lloj peshku ka një kontribut të madh të proteinave dhe me pak kalori. Për këtë arsye, është një opsion që mund ta përfshijmë më shpesh në dietën javore. Ky peshk shquhet gjithashtu për të qenë një burim i mineraleve të ndryshme dhe vitaminës B12.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.