“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.
Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.
Pacienti: Pse vaji i ullirit kur gatuajmë orizin është i dëmshëm?
Mjeku:Një nga gabimet kryesore që mund të bëjmë në gatimin e orizit është shtimi i vajit të ullirit. Vaji i ullirit mund të jetë ushqyes për t’i dhënë shije dhe yndyrë shtesë shijes sonë por nuk i përshtatet të gjitha ushqimeve dhe shumë herë përdorimi i tij mund të jetë ‘fatal’. Megjithatë, kur gatuani orizin, është mirë ta shmangni atë.
Nëse dëshironi një oriz shumë pikant apo edhe një rizoto të shkrirë është më mirë të përdorni gjalpë. Së pari, kombinimi i tij me orizin do t’i japë atij aromën shtesë që i nevojitet dhe yndyrën që i mungon. Më pas, kombinimi i gjalpit do ta ndihmojë atë të ziejë shumë më lehtë dhe t’i japë atë ndjesinë shtesë që i nevojitet një rizotoje autentike.
Rikujtojmë se, nëse gjithmonë e keni larë pulën para se ta gatuani, është koha ta dini përse kjo metodë nuk është aspak e mirë për shëndetin tuaj. Në të vërtetë, larja e pulës së papjekur është vetëm një nga shumë gabime që bëni gjatë gatimit.
Profesionistët e sigurisë së ushqimit kanë këshilluar që kjo praktikë nuk duhet të përdoret. Arsyeja kryesore qëndron në faktin se kjo metodë mund të rrisë përhapjen e baktereve që mund të ndodhen në pulë.
Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.