MENU
klinika
Nga Ismail Kadare

E krehura

George Gordon Bayron

Bajron, letër nënës për Ali Pashën…

E dashur nënë, U bënë disa kohë që jam në Turqi. Këto vise janë në...

"Melankolia" ku Konica zbuloi gjuhëtarin

Poezia e parë e Eqerem Çabejt

Rastësisht, duke gërmuar në arkivin e periodikëve shqiptarë, atë të Bibliotekës Kombëtare në Tiranë, në...

Dino Buxati - Kafka italian

Frika shoqëron ekzistencën

Autori i “Shkretëtirës së Tartarëve” është një nga figurat përfaqësuese të shekullit të kaluar, intepretuesi...

Frang Bardhi

Leksikografi, etnografi, folkloristi

Frang Bardhi (1606 – 1643) ishte  ipeshkv, shkrimtar, leksikograf, folklorist dhe etnograf shqiptar. U lind...

Lahuta e 15,613 vargjeve epike

Fishta këndohet në Europë

Atë Gjergj Fishta (Fishtë, 23 tetor 1871- Shkodër, 30 dhjetor 1940) është humanisti, atdhetari, burri...

Tundimi i postrealitetit

Grimaldi – realiteti i padukshëm

A ekziston vërtet realja, objektivisht, pavarësisht meje? Apo është thjesht një magjepsje e imagjinatës sime?...

Nga Çapajev Gjokutaj

“Çdo prilł, dua të besoj se Tasimi është gjallë”

Sot është 74 vjetori i lindjes së Tasim Gjokutajt. Pas një jave bëhen 20 vjet...

1889/gazetat greke shkruanin shqip

Kënga e arvanitasit princeshës

Poema e vjetër është shkruar në Pire, më 26 mars të vitit 1889 nga një...

Pse do lexuar e gjithë biblioteka e tij?

Mark Tuein

Çfarë do ndodhte nëse do bënim një listë të gjithë librave që ka lexuar Mark...

Hans Kristian Andersen

Përrallat në festë

Sot është Dita Ndërkombëtare e Librit për Fëmijë, e simbolizuar me ditën e lindjes së...

Fan S. Noli nga Kuteli

“Gazetar, theollog, orator e gjithëmonë poet”

* Vështrim panoramik – Fan S. Noli në sytë e një shkrimtari si Kuteli: I....