MENU
klinika
Si frymëzon kulturat rrëfimi

Pse është e rëndësishme të kujtojmë?

Primo Levi - dëshmitari i një bote çnjerëzore

Pasioni pas shkencës dhe talenti i të shkruarit

Viti 2019, shënon njëqindvjetorin e lindjes së Primo Levit. Kimisti dhe shkrimtari na kujton ende...

Artur Rembo - poeti i mallkuar

“Shekspiri i mitur” i simbolizmit francez

Arthur Rimbaud, lindur në 20 tetor 1854, djaloshi-poet i parakohshëm i simbolizmit francez, shkroi disa...

Profeti Muhamed për krishtërimin

“Askush prej myslimanëve nuk guxon”

Sipas traditës së murgjve të manastirit ‘Shën Katerina’ në Sinaj, profeti Muhamet shpesh e vizitonte...

Shqiptarët e mesjetës me dy emra

Një emër të krishterë dhe një tjetër fisi a fshati

Kostandin Jirecek, historiani i njohur çek, në librin “Historia e serbëve” i cilëson kështu shqiptarët:...

Kierkegard - liria qëndrim ekzistencial

“Martohuni dhe do të pendoheni mos u martoni dhe…”

Kierkegaard nuk kishte kohë për traditat e një jete të zakonshme. Megjithatë, sertësia e tij...

Leximi si përvojë jetësore

Ka libra që ju mësojnë të jeni praktikë

Njerëzit mësojnë gjatë gjithë jetës. Përmes ritmit të shpejtë të zhillimit të teknologjisë, apo edhe...

Shqiptarët prijës të mesjetës

Lambert: Çështja shqiptare e papërkrahur

Dr. Aleksandre Lambert, historian, drejtor akademik i “School of International Training” në Gjenevë, është autor...

Bodler - poeti i mallkuar

Lirizmi romantik në formë të përkryer

Libri është kopsht, është pemëtore, thesar, është festë, si të thuash është një shoqëri, është...

Sadije Agolli rrëfente për Francën

“Në Turqi u kënaqëm, në Francë u hutuam nga kultura e lartë”

Thjeshtësia e rrëfimeve në ditarin e mbajtur gjatë qëndrimit disaditor në Francë, vjen për publikun...

Frojdi, psikanaliza dhe letërsia

“Ëndrrat shprehin kujtime dhe njohuri”

Nga Shekspiri tek Leonardo da Vinçi, themeluesi i psikoanalizës ka zbatuar metodën e vet studiuese...

Testamenti pas vdekjes

Studiuesi Aleksandar Stipčević i dhuron mbi 1000 vepra Shqipërisë

Katër vjet pas vdekjes së Aleksandër Stipčević (Stipçeviç), nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë mësojmë...