Menu
Tradita dhe bestytni

E veja martohej natën, që të mos shihte kurrgjë përreth sepse…

Themeloi literaturën e krimit dhe horrorit

Shkrimtari i famshëm që u martua me kushërirën e tij!

Edgar Allan Poe lindi më 19 janar 1809 në Boston, Massachusetts, ShBA dhe vdiq më...

Po nëse ngjan me babain?

Sipas traditave, nëse foshnja ngjan me gjyshen, atëherë…

Në shoqërinë tradicionale shqiptare, sikurse në shumë shoqëri të tjera paramoderne, familjet ishin shumë të...

“Mandela i Ballkanit”

Pjetër Arbnori, si mbijetoi 28 vjet në burgjet komuniste?!

U lind më 18 janar 1935 në Durrës, në gjirin e një familjeje shkodrane me...

Kulturë Antike

Pellazgët-shqiptarët dhe helenët si vazhdon historia?

Shqiptarët janë paraardhësit e drejtpërdrejtë të pellazgëve të lashtë. Në Greqinë e vjetër parahistorike, përpara...

Pse u shkishërua?

Babai i komedisë franceze

Molieri (Zhan Batist Poklen) lindi më 15 janar 1622 e vdiq më 17 shkurt 1673. Është një...

Vlera kombëtare kulturore

Libri 500-vjeçar për Skënderbeun promovohet në Slloveni

Janë të shumta diskutimet për figurën më të rëndësishme kombëtare shqiptare, Gjergj Kastriot Skënderbeut. Në...

Letërsia Rumune

Romantiku i fundit, Mihal Eminesku poet i dëshiruar

“Unë mendoj se gjuha më fleksible në botë mund të jetë gjuha shqipe” – do...

Dhuroi bibliotekën dhe fermën e tij

Filozofi misionar që shkolloi fëmijët indianë dhe afrikanë!

George Berkeley, djali i një pronari tokash, u lind më 12 mars 1685 në Kilkeni...

Personalitet Kombëtar

Ismail Kadare kryeson, 1.301 botime në 45 gjuhë

Një nga shkrimtarët më të mirë në rang kombëtar por dhe mjaft i vlerësuar në...

Prapaskenat e Nobelit

Refuzimi si i papërshtatshëm i Samuel Beketit

Samuel Beket (Samuel Beckett) refuzohet si i papërshtatshëm për çmimin Nobel në vitin 1968. Dokumentet...

Personalitet kulturor

Maks Velo merr çmimin “Mjeshtër në Arkitekturë”

Viti 2019 nis me një çmim të rëndësishëm të dhënë nga Shoqata e Arkitekteve të...