MENU
klinika
Letërsia shqipe e alfabetit arab

H.Z. Kamberi/ bejtexhiu i sarkazmës therëse

“Nuk ua dorëzoj kurrë Shqipërinë”

Kur Ibrahim pasha vrau në Shkodër 5 oficerë francezë(1812)

Shkruar nga Faik Konica – “Albania”, viti IV, mars XV (1900). Më 1812, francezët, që...

Martin Camaj

Koliqi nuk i frikësohej vdekjes donte kohë për të punuar

E randë dhe e vështirë asht edhe për mue barra që po më bie të...

Për kë bien këmbanat?

Qosja: Fshatari bën shtazët njerëz e njerëzit shtazë

Akademiku Rexhep Qosja, ka publikuar së fundmi, një pjesë të shkëputur prej librit të tij...

Shqipëria në testamentin e Konicës

“Ti Imzot Noli dhe ti Lamja i vogël”

Kishte jetuar vëtëm për Shqipërinë, i ishte kushtuar asaj dhe nuk kërkonte gjë tjetër veç...

Si frymëzon kulturat rrëfimi

Pse është e rëndësishme të kujtojmë?

Si e përkufizojnë antropologët kujtesën kolektive? Pse është e rëndësishme të kujtojmë? Në rrugëtimin midis...

Primo Levi - dëshmitari i një bote çnjerëzore

Pasioni pas shkencës dhe talenti i të shkruarit

Viti 2019, shënon njëqindvjetorin e lindjes së Primo Levit. Kimisti dhe shkrimtari na kujton ende...

Artur Rembo - poeti i mallkuar

“Shekspiri i mitur” i simbolizmit francez

Arthur Rimbaud, lindur në 20 tetor 1854, djaloshi-poet i parakohshëm i simbolizmit francez, shkroi disa...

Profeti Muhamed për krishtërimin

“Askush prej myslimanëve nuk guxon”

Sipas traditës së murgjve të manastirit ‘Shën Katerina’ në Sinaj, profeti Muhamet shpesh e vizitonte...

Shqiptarët e mesjetës me dy emra

Një emër të krishterë dhe një tjetër fisi a fshati

Kostandin Jirecek, historiani i njohur çek, në librin “Historia e serbëve” i cilëson kështu shqiptarët:...

Kierkegard - liria qëndrim ekzistencial

“Martohuni dhe do të pendoheni mos u martoni dhe…”

Kierkegaard nuk kishte kohë për traditat e një jete të zakonshme. Megjithatë, sertësia e tij...

Leximi si përvojë jetësore

Ka libra që ju mësojnë të jeni praktikë

Njerëzit mësojnë gjatë gjithë jetës. Përmes ritmit të shpejtë të zhillimit të teknologjisë, apo edhe...