Dietat e pabalancuara vrasin më shumë njerëz në ditët e sotme sesa pirja e duhanit. Shkencëtarët zbuluan se mungesa e lëndëve ushqyese të rëndësishme mund të dëmtojë shëndetin tuaj. Sidoqoftë, disa produkte, të cilat i përfshijmë në dietën tonë për të ashtuquajturat cilësi të dobishme, mund të jenë gjithashtu shkatërruese për trupin tonë. Midis tyre janë lëngjet e frutave të freskëta që duken të shëndetshëm në krahasim me pije të tjera, por në të vërtetë mund t’ju sjellin një hap më afër diabetit.
Lëngjet e frutave të freskëta
Frutat konsiderohen thelbësore për ushqimin tuaj dhe lëngjet e freskëta janë një mënyrë e thjeshtë për t’i shtuar ato në racionin tuaj të përditshëm. Sidoqoftë, në formë të lëngshme, frutat humbin shumicën e elementeve të tyre të shëndetshëm, si fibra, e cila luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe mbipeshes. Për më tepër, konsumi i pakontrolluar i lëngjeve mund të shkaktojë në të vërtetë këto probleme shëndetësore për shkak të sasisë së sheqerit që ato përmbajnë. Në fakt, disa prej tyre kanë aq sheqer sa një kanaçe e plotë e Kola! Rekomandohet të hani një pjesë të tërë frutash në vend që të pini lëng.
Sushi
Sushi vetë nuk është e dëmshme. Sidoqoftë, janë përbërësit dhe aditivët e ndryshëm në Sushi që shkaktojnë problemin kryesor. Shumë sushi në ditët e sotme përmbajnë majonezë, krem djathi, salca dhe produkte të tjera të diskutueshme që rrisin vlerën ushqyese të Sushi. Për të shmangur problemet me peshën vendosni rrotulla të thjeshta me salmon ose shkoni për sashimi.
Peshk i rritur nga fermat
Ky problem ka të bëjë edhe me Sushi. Peshku i egër është një burim i pasur i acideve yndyrore të shëndetshme Omega-3, të cilat mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru. Por përmbajtja e tij varet shumë nga ushqimi që konsumon peshku. Fatkeqësisht, peshqit që blejmë në supermarkete zakonisht nuk vijnë nga oqeani, por nga fermat. Prandaj, jo vetëm që atyre u mungojnë ushqyes të shëndetshëm, por ato përmbajnë gjithashtu aditivë kimikë që fermerët i përdorin për t’i bërë ato të rriten më shpejt.
Mundohuni të gjeni një burim të besueshëm të peshkut të freskët në qytetin tuaj dhe mos hezitoni të pyesni se ku janë ata kuzhinierë me Sushi, blejnë peshqit që mbështillen në rrotullën tuaj të Filadelfias.
Ushqime pa yndyrë
Në shekullin e kaluar, një dietë pa yndyrë ishte një bum. Derisa ushqyesit kuptuan që prodhuesit filluan të zëvendësojnë yndyrnat e shëndetshme me sheqer të përpunuar në mënyrë që të ruajnë aromën natyrale të produktit. Kështu që, në vend që të dukeni si një meze të lehtë të shëndetshme, ju po konsumonit fjalë për fjalë një bombë të maskuar me sheqer. Tani ekspertët rekomandojnë të zgjedhin produkte të qumështit që janë të pasura me proteina dhe yndyrna të shëndetshme, si gjizë ose kos grek, të cilat nuk përmbajnë asnjë sheqer të përpunuar.
Drithëra
Drithërat janë konsideruar gjithmonë si një zgjidhje e thjeshtë për një mëngjes të shëndetshëm dhe ushqyes. Sidoqoftë, jo të gjitha llojet e drithërave ofrojnë të njëjtën sasi përfitimesh. Shumica e tyre janë bërë nga kokrra të rafinuara. Gjatë këtij përpunimi, drithërat humbasin një sasi të konsiderueshme të fibrave dhe lëndëve ushqyese të tjera që ju ndihmojnë të qëndroni të ngopur. Për të mos përmendur sasinë e sheqerit të shtuar në drithëra për t’i bërë ato të shijojnë më mirë dhe të jenë më tërheqës për fëmijët.
Rritja e konsumit të sheqerit mund të rezultojë në diabet, sëmundje të zemrës dhe mbipesha. Në vend të drithërave, shkoni për alternativa të tërshërës ose kokërr integrale – të cilat përmbajnë fibra të mjaftueshme për t’ju mbajtur të plotë dhe energjikë.
Bukë e bardhë
Buka e bardhë është një produkt tjetër i bërë nga kokrra të rafinuara që i mungojnë ushqyesve dhe fibrave të shëndetshme. Ndërsa fibra kontribuon në një peshë të shëndetshme, presion të mirë të gjakut dhe një rrezik më të ulët të diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, fakti që buka e bardhë nuk e ka atë mund të jetë arsyeja pse përballesh me të gjitha këto probleme.
Bukët me drithëra mund të jenë një alternative e mirë. Për më tepër, studimet kanë treguar që konsumi i përditshëm zvogëlon rreziqet e zhvillimit të sëmundjeve të përmendura më lart.
Soje
Soja mund të jetë po aq e dëmshme për shëndetin tuaj sa është edhe për ekologjinë. Thuhet se të mbjellat e sojës janë monokropet më shkatërruese pasi ato rrëmbejnë tokën e lëndëve ushqyese dhe e lënë atë plotësisht të shkatërruar. Për më tepër, shumica e farave të sojës janë modifikuar gjenetikisht, që do të thotë që vështirë se merrni prej tyre asnjë nga ushqyesit e premtuar.
Një problem tjetër me sojën është përqendrimi i lartë i tij i izoflavoneve, ose estrogjeneve bimore, që rrisin nivelin e tyre në trupin tuaj dhe prishin ciklin tuaj menstrual. Për të njëjtën arsye, marrja e sojës zakonisht lidhet me një aktivitet të rritur të hormoneve tiroide, e cila mund të çojë në humbje të papritur të peshës, djersitje dhe ënjtje të qafës tuaj.
Burimi: Bright Side