MENU
klinika

Disa këshilla

7 ushqime që lajmë në mënyrë të gabuar

07.01.2020 - 13:13

Njerëzit që kujdesen për shëndetin e tyre e dinë se është jashtëzakonisht e rëndësishme të lani mire produktet e tyre ushqimore. Procesi duket me të vërtetë i lehtë: thjesht duhet të ndizni një rubinet dhe të shpëlani ushqimin tuaj. Por ka disa gjëra që janë të rëndësishme për t’u mbajtur mend.

Ne kemi mbledhur disa produkte të zakonshëm që të gjithë i lajmë në mënyrë të gabuar.

Fruta dhe perime të ngrira

Perimet e ngrira e bëjnë jetën tonë më të lehtë: thjesht i vendosni në tigan dhe i ziejmë. Por duhet të dini që para ngrirjes së tyre, perimet lahen me ujë. Kështu që shumë njerëz nuk i lajnë produktet e ngrira para se t’i përdorin. Por nëse preferoni perime të forta, duhet t’i lani ato plotësisht dhe t’i gatuani në të njëjtën mënyrë si perimet e freskëta, në mënyrë që të heqin qafe papastërtitë dhe bakteret.

Oriz

Të gjitha llojet e orizit duhet të shpëlahen 3-4 herë para gatimit (sidomos orizit me kokrra të gjata.) Rreziku kryesor fshihet jo në pluhur por në niseshtën që mbulon orizin. Është niseshteja që bën që orizi të grumbullohet së bashku dhe të duket i papëlqyeshëm. Rekomandohet gjithashtu të shpëlani kokrra të tjera  si kokrra misri ose gruri, derisa uji të rrjedhë i pastër.

Midhjet e detit

Ju duhet të lani të gjitha produktet e detit  tërësisht edhe nëse blini produkte të ngrira pasi ato mund të jenë plot me rërë dhe zhavor. Përndryshe, ju do të hani të gjitha ato “mbeturina”. Ne nuk mendojmë se ju pëlqen të përdorni rërën si erëza!

Qumësht dhe produkte të qumështit

Rekomandohet të lani paketimin e qumështit, kosit dhe produkteve të tjera të lëngshme para se t’i hapni. Mijëra konsumatorë prekin këto pako, i marrin ato dhe lexojnë informacionet në etiketat. Sapo hapim shishen, bakteret nga njerëzit që kanë trajtuar më parë enën mund të futen lehtësisht brenda.

Peshk

Temperaturat e larta vrasin të gjitha bakteret, dhe nëse shpëlani peshk të papjekur, ekziston rreziku i përhapjes së baktereve në të gjithë kuzhinën tuaj. Mbani në mend se duhet të lani duart, bordin e prerjes dhe thikën pas prerjes.

Lakër

Pavarësisht se cili është lloji i lakrës, ju duhet ta lani atë plotësisht. Nëse do të gatuani lulelakër, e cila në të vërtetë është në të njëjtën familje lakër, ju duhet të pastroni të gjitha qoshet dhe t’i ndani në copa. Nëse dëshironi të gatuani lakër të kuqe ose të bardhë, duhet të hiqni 2 shtresat e sipërme, pasi ato mund të fshehin papastërtinë dhe pluhurin. Për të hequr qafe defektet dhe bakteret, vendosni lakrën tuaj në një lavaman të mbushur me ujë, shtoni pak uthull dhe lërini për disa minuta. Më pas shpëlajeni lakrën me ujë të pastër.

Pijet e konservuara

Pijet e konservuara vijnë në ndihmë gjatë ditëve të nxehta të verës: Por mos e hidhni një kanaçe sode pa e larë më parë ose të paktën të fshini majën. Ju e dini që të gjitha kanaçet udhëtojnë zakonisht në kamionë me pluhur dhe njerëzit në dyqane i prekin gjithmonë ato. Nga rruga, nëse keni një mundësi, derdhni përmbajtjen nga kanaçe në një gotë.